Magazine

WhatsApp-berichten verwijderen voor iedereen, ook na 7 minuten

Zoals je weet kan je verstuurde WhatsApp-berichten binnen 7 minuten permanent verwijderen voor zowel zender als ontvanger(s). Mogelijk heeft de ontvanger het bericht desondanks al gelezen in de push-melding, maar soit. Wat nu als die magische grens van 7 minuten verstreken is? Kan je het bericht dan écht niet meer definitief uit het gesprek laten verdwijnen? Toch wel, via een simpel trucje.

 

Voor de goede orde: je kan in WhatsApp te allen tijde berichten en hele gesprekken verwijderen, maar dan verdwijnen ze alleen in je eigen chatvenster. Bij de tegenpartij blijven ze zichtbaar zolang die ze zelf niet verwijdert. Behalve dus als jij een bericht binnen 7 minuten na verzending hebt verwijderd.

 

Die 7 minuten-regel kan je echter eenvoudig omzeilen. Dankzij een truc kan je namelijk ook oudere berichten (tot 7 dagen terug) voor iedereen verwijderen, zelfs als iemand ze al gelezen heeft. Het procedé is voor iOS- en Android-telefoons ongeveer hetzelfde, namelijk:

  1. Zet de internetverbinding (wifi en 3G/4G) van je telefoon uit;
  2. Stop WhatsApp volledig door middel van ‘force stop’. Op Android-toestellen doe je dat bij instellingen > WhatsApp. Op een iPhone X of nieuwer veeg je op het beginscherm omhoog vanaf de onderkant van het scherm en stop je even in het midden van het scherm. Bij een iPhone 8 of ouder druk je twee keer op de thuisknop om de meest recent gebruikte apps te tonen. Veeg het voorbeeld van WhatsApp omhoog om de app te stoppen;
  3. Ga naar de datum/tijd-instellingen en zet deze op een datum en tijdstip van vóór het verzendmoment van het bericht dat je wilt verwijderen. Dit is volgens gebruikers mogelijk tot maximaal 7 dagen terug;
  4. Open WhatsApp weer en ga naar het bewuste bericht;
  5. Tik op het bericht, houd even vast en kies dan ‘verwijderen voor iedereen’;
  6. Ga terug naar de datum/tijd-instellingen en zet deze weer om naar vandaag (al dan niet via de ‘automatisch’-optie);
  7. Zet het internet weer aan. Van zodra je weer connectie hebt, zal het bericht verdwenen zijn op de device van de ontvanger.

 

Deze methode werkt niet in de webversie van WhatsApp, maar berichten die je via die webapp hebt verstuurd kan je wel op de zonet beschreven manier deleten via de mobiele app.

 

Als je een bericht voor iedereen verwijderd hebt, zal in de chat voor iedereen “bericht verwijderd” zichtbaar zijn. De ander zal dus altijd kunnen zien dat je jezelf hebt gecensureerd. Maar soms is dat minder erg dan dat het oorspronkelijke bericht tot in de eeuwigheid zichtbaar blijft.



Laatste reacties