Magazine

Tip: WhatsApp-berichten verwijderen voor iedereen

Het kan ons allemaal weleens overkomen: je stuurt een WhatsApp-bericht naar de verkeerde persoon. Of je stuurt een bericht dat fouten bevat of aanvullingen behoeft. In die situaties kan je je WhatsApp-bericht verwijderen: niet alleen voor jezelf, maar voor voor iedereen in het gesprek. Het bericht is dan niet meer zichtbaar voor alle ontvangers. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet.Berichten verwijderen voor iedereen

 

In WhatsApp was het altijd al mogelijk chatberichten te wissen, maar dan alleen voor jezelf. Het bericht bleef aan de kant van de ontvanger gewoon bestaan. Een paar jaar geleden kwam daar verandering in: sindsdien kan je ook berichten verwijderen voor alle deelnemers van een chat.

 

Er zit wel een restrictie aan: je hebt voor het verwijderen maximaal 2 dagen en 12 uur (oftewel tweeëneenhalve dag) de tijd nadat het bericht werd verzonden. Toen de functie werd geïntroduceerd had je slechts iets meer dan 68 minuten de tijd, maar dit is inmiddels dus verlengd naar 2,5 dag.

 

Zo werkt het

 

Zo verwijder je een WhatsApp-bericht voor iedereen:

  1. Open WhatsApp en ga naar de chat die het bericht bevat dat je wilt verwijderen.
  2. Houd het te verwijderen bericht ingedrukt en kies Verwijder uit het menu. Of selecteer eventueel meer berichten die je tegelijkertijd wilt verwijderen.
  3. Tik op Verwijder > Verwijder voor iedereen.

 

In plaats van het verwijderde bericht verschijnt de tekst “U hebt dit bericht verwijderd”.

 

Het verwijderen geldt niet alleen voor tekstberichten, maar ook voor afbeeldingen, video’s, gifs, audioberichten en locaties.

 

Niet geheel waterdicht

 

Helemaal waterdicht is het verwijderen van berichten niet.

 

Zo kunnen ontvangers die WhatsApp voor iOS gebruiken, media bewaren die zijn opgeslagen in hun Foto’s, ook nadat het bericht is verwijderd uit de WhatsApp-chat.

 

En dan zijn er nog de meldingen in het toegangsscherm. Als ontvangers het bericht nog niet geopend hebben, dan wordt ook de melding op het toegangsscherm verwijderd. Maar let op: mogelijk hebben zij het bericht al op hun toegangsscherm gezien toen jij het bericht nog niet verwijderd had. Of ze hebben het bericht al geopend voordat jij het verwijderde. Daar valt niks meer aan te doen.

 

Berichten verwijderen ouder dan 2,5 dag?

 

Kan je ook berichten verwijderen die ouder zijn dan 2,5 dag? Waarschijnlijk niet. Er was een procedure waarmee dat wellicht mogelijk was, maar deze lijkt niet meer te werken. Die procedure wordt in deze video uitgelegd.

 

Berichten verwijderen als groepsbeheerder

 

Als je een groepsbeheerder bent, kan je berichten van andere groepsdeelnemers verwijderen. Zo kan je de chat ‘clean’ houden. In plaats van het verwijderde bericht verschijnt de tekst “Dit bericht is verwijderd door beheerder [naam beheerder]”.

Laatste reacties