Magazine

10 veelgestelde vragen over Facebook Messenger

Dit artikel werd geactualiseerd op vrijdag 10 februari 2017.

 

Gebruikers van de Facebook-app voor Android en iOS zal het niet ontgaan zijn: om de berichtenfunctie van Facebook te kunnen blijven gebruiken moet je sinds kort de aparte app Facebook Messenger installeren. Móet, want terwijl Facebook zijn Messenger voorheen enkel aanprees, kan je als smartphone-gebruiker voortaan enkel nog via de losse app chatten. Volgens Facebook biedt deze de nodige voordelen ten opzichte van de berichtenfunctie die in Facebook-app zat. De losse app is sneller en je kan er audio- en videoberichten mee verzenden. Facebook stelt dat gebruikers van de app zo’n 20 procent vlotter op berichten reageren dan gebruikers die chatten binnen de Facebook-omgeving. Alles leuk en aardig, maar lang niet iedereen zit te wachten op een gedwongen tweede download. Dat blijkt onder meer uit de treurige rating die FB Messenger in de iTunes Store krijgt: 1 van de 5 sterren. Bovendien gingen er al snel verontrustende berichten rond over mogelijke privacyschendingen door Facebook Messenger. Kan Facebook bij alle gegevens van je telefoon komen en zelfs nummers bellen? Hoog tijd om wat helderheid te scheppen en wellicht wat (onnodige) onrust weg te nemen. Dat doen we als gewoonlijk door middel van een kleine FAQ.

 

1. Waarom verplicht FB ons tot het installeren van een aparte Messenger?

 

Officieel klinkt het dat Facebook een volwaardige berichtendienst wil ontwikkelen, hetgeen met de ‘ingebouwde’ chatfunctie niet mogelijk zou zijn. De standalone-app Facebook Messenger is sneller en herbergt meer functies, zegt de PR-afdeling. Maar uiteraard is de gedwongen migratie naar een aparte app bovenal een strategische zet. Messengers zijn een nieuwe markt geworden en daar wil het bedrijf van Marc Zuckerberg volop in meegaan. Zuckerberg zinspeelt zelfs al op toekomstige Messenger-functionaliteiten waarmee zijn bedrijf geld kan verdienen, bijvoorbeeld mobiel betalen. Onduidelijk is vooralsnog hoe de ontwikkelingen rondom Messenger zich verhouden tot Facebooks overname van WhatsApp. In feite bezit Facebook nu twee chatapps die elkaar beconcurreren. Het is de vraag of de twee uiteindelijk zullen versmelten tot één app. Overigens bestaat de Facebook Messenger-app al sinds 2011, maar werden mobiele FB-gebruikers niet verplicht tot installatie ervan. Tot voor kort dan.

2. Moet ik op pc en tablet ook die aparte Messenger gaan installeren?

 

Vooralsnog niet. In de desktopversie van Facebook blijft de traditionele ‘ingebouwde’ berichtendienst gehandhaafd. Wel is er intussen een iPad-versie van Facebook Messenger beschikbaar (terzijde: er bestaat géén iPad-versie van WhatsApp), alsmede eentje voor Windows Phone. In beide gevallen ben je echter niet verplicht om de aparte app te installeren wil je via Facebook kunnen chatten.

3. Blijf ik in mijn Facebook-app notificaties van nieuwe berichten ontvangen?

 

Ja. Als je in je Facebook-app een notificatie krijgt en deze aantikt, wordt er automatisch naar de Messenger-app geswitcht.

4. Hoe weet ik of een vriend een door mij gestuurd bericht heeft gezien?

 

Messenger gebruikt verschillende pictogrammen om je te laten weten wanneer je berichten zijn verzonden, ontvangen en gelezen:

 

5. Kan je via Facebook Messenger ook met niet-FB-vrienden chatten?

 

Ja. Net als WhatsApp biedt Facebook Messenger de mogelijkheid om mensen te zoeken en te contacteren op basis van telefoonnummer.

6. Kan Facebook Messenger ook gebruiken als je geen Facebook hebt, of als je Facebook hebt gedeactiveerd?

 

Ja, sinds medio 2015 is dit mogelijk. Je kan dan inloggen met je telefoonnummer en vervolgens mensen uit de contactenlijst van je telefoon opsnorren.

 

 

Als je Facebook gaat deactiveren krijg je de optie om bij Messenger aangemeld te blijven en vervolgens als gebruikelijk met je Facebook-vrienden te blijven chatten. Messenger is dus eigenlijk een stand alone-app geworden.

 

deactivate

7. Kan ik de functie ‘laatst actief’ uitschakelen?

 

Nee. In tegenstelling tot WhatsApp biedt Facebook Messenger (vooralsnog) geen optie om de ‘laatst actief’-functie uit te schakelen. Als je gebruikmaakt van Messenger zullen andere gebruikers dus altijd kunnen zien dat je actief bent of wanneer je voor het laatst actief was. Wél kun je ervoor kiezen om niet in andermans lijst van actieve personen te verschijnen (klik daartoe op ‘Actief’ naast ‘Messenger’ en schakel de functie bij jou uit. Als je de functie hebt uitgeschakeld, krijg je nog steeds al je berichten). Wil je chatten zonder dat anderen kunnen wanneer je voor het laatst actief was, dan moet je Messenger niet meer gebruiken en enkel de chat in de desktop-versie van Facebook gebruiken.

 

8. Heeft Messenger een spamfilter?

 

Ja. In Messenger zit een soort spamfilter, dat bepaalde (waarschijnlijk niet-relevante) berichten voor jou verborgen houdt. Toch kan het geen kwaad om deze berichten zo nu en dan na te zien. Net als bij e-mail kan het immers wel eens voorkomen dat berichten worden weggefilterd die tócht legitiem blijken te zijn. En Facebook stuurt géén notificaties van gefilterde berichten, die je trouwens niet moet verwarren met ‘Berichtverzoeken’. Dat zijn berichten die je ontvangt van mensen met wie je niet op Facebook bevriend bent. Gefilterde berichten zijn daar een onderdeel van.

Om de verborgen berichten tevoorschijn te toveren bewandel je één van de volgende routes:

  • In de Messenger-app: Instellingen > Personen > Berichtverzoeken > Gefilterde berichten weergeven
  • Op Messenger.com: Instellingen > Berichtverzoeken > Gefilterde berichten weergeven
  • Op Facebook.com: Instellingen > Berichtverzoeken > Gefilterde berichten weergeven

 

spamfilter

9. Kan ik een bericht of zelfs volledige chathistorie verwijderen?

 

Ja. Namelijk door in de mobiele app op een bericht te tikken en dan ‘Verwijderen’ te kiezen, of door in het overzicht van gesprekken een gesprek te selecteren, naar links te swipen en ‘Verwijderen’ te kiezen. In de desktopversie van Facebook vind je deze functies onder het tandwiel-icoon.

 

delete-chat

 

Het voorgaande betekent echter niet dat de betreffende berichten of chats ook bij de ander, de gesprekspartner, verwijderd zijn. Dat is namelijk niet mogelijk. Kijk dus altijd uit met wat je digitaal ‘zwart op wit’ zet, want de ontvanger kan het bericht permanent bewaren. Het verwijderen van berichten heeft dus eigenlijk enkel tot doel om je Messenger wat op te kuisen.

10. Is het waar dat Facebook Messenger bij al mijn telefoongegevens kan en op die manier mijn privacy schendt?

 

Ja en nee. Oftewel: het ligt heel wat genuanceerder dan aanvankelijk via verontrustende berichten op sociale media werd voorgesteld. Die onrust werd met name gevoed door Android-gebruikers, die na download van Facebook Messenger immers een boodschap te zien krijgen waarbij de app verregaande toestemming vraagt tot allerlei functies. Zo geeft de gebruiker na installeren de app permissie om “telefoonnummers te bellen zonder jouw interventie. Dit kan leiden tot onverwachte kosten of telefoongesprekken”. Ook krijgt Facebook toestemming om “op elk moment zonder toestemming” foto’s en video’s te maken met de telefooncamera. Evenzo kan Facebook Messenger audio opnemen met de microfoon van de smartphone. Onrust en verontwaardiging zijn het gevolg. Onder andere in dit artikel wordt gesteld dat Facebook ver over de privacy-schreef gaat.

 

Het ligt echter heel wat genuanceerder, zoals wordt uitgelegd door de Washington Post. De permissies die Facebook vraagt mogen creepy lijken, maar de meeste andere (Messenger-)apps vragen om precies dezelfde. Dit is simpelweg om te voorkomen dat zo’n app je niet steeds opnieuw moet vragen om je camera of microfoon te gebruiken, iets wat immers snel gaat vervelen. De ‘shock’ onder Android-gebruikers komt doordat men in Android in één keer toestemming moet geven voor al die functies, terwijl iOS-gebruikers enkel eenmalig toestemming moeten geven wanneer ze een functie – bijvoorbeeld de camera – daadwerkelijk gebruiken. Meer hierover in dit artikel van de Wall Street Journal.

 

En hoe zit het dan met de toegang die Facebook Messenger vraagt tot je contacten, SMS, internetverbinding, locatie…? Geen paniek wederom, want ook deze permissies hebben standaard technische grondslagen en zijn dus niet bedoeld om je te bespioneren of om via jouw telefoon mensen te bellen. In dit artikel van Mashable (scroll naar halverwege) lees je precies welke permissies Facebook Messenger vraagt en waarom. Neemt niet weg dat Facebook meer zijn best had moeten doen om gebruikers uit te leggen hoe het met die permissies en hun privacy zit, alleen al om misverstanden te voorkomen.Laatste reacties