Magazine

Volg online het vliegverkeer van en naar Brussels Airport

Op de vandaag voorgestelde website www.batc.be (Brussels Airport Traffic Control) kan je bijna realtime het luchtverkeer boven Zaventem volgen. Handig voor omwonenden, die op de site ook informatie over baangebruik, vliegroutes en geluidsmetingen vinden. En leuk voor vliegtuigliefhebbers, die op deze manier virtueel vliegtuigen kunnen ‘spotten’. De voorstelling van de site gebeurde vanmiddag op een gezamenlijke persconferentie van Belgocontrol, dat de veiligheid van het luchtverkeer garandeert, en Brussels Airport Company, de beheerder van de luchthaven. De meeste gegevens op batc.be waren voorheen ook al beschikbaar, maar ze zijn nu dus op één overzichtelijke website samengebracht. Meer transparantie bieden over de manier van werken van Belgocontrol is het achterliggende doel van de site.

 

Vliegverkeer

 

Meest in het oog springend is de applicatie ‘Reëel vliegverkeer’, een kaart waarop je vliegverkeer boven ’s lands nationale luchthaven bijna realtime kan volgen. ‘Bijna’, want er zit, om veiligheidsredenen, één uur vertraging in. Zodoende kunnen gegevens over militaire vluchten en vluchten van politiehelikopters in het luchtruim boven Brussels Airport worden verwijderd. Je kan tevens historische data raadplegen tot enkele maanden terug.

 


 

Baangebruik

 

De site toont je ook op welke baan vliegtuigen landen of opstijgen, in realtime en de komende uren, en desgewenst tot zeven dagen terug in de tijd. Is er een andere baan gebruikt dan de voorspelde baan, dan staat er ook bij waarom dat zo was, bijvoorbeeld door de weersomstandigheden op de luchthaven.

 

Geluidsmetingen

 

Brussels Airport telt 21 meetposten op en rond de luchthaven die het geluid permanent meten. Zij brengen de geluidsimpact van de vliegtuigen in kaart. Op de site vind je per meetpost informatie per maand, tot één jaar terug. Dit soort informatie is uiteraard vooral nuttig voor omwonenden van de luchthaven.

 

www.batc.be

Laatste reacties