Magazine

Bewonder deze haarscherpe foto van De Nachtwacht

717 gigapixels, oftewel 717 miljard pixels. Zó groot is de foto die het Amsterdamse Rijksmuseum heeft gemaakt van De Nachtwacht, het beroemde schilderij van Rembrandt. Het is de grootste en meest gedetailleerde foto die ooit van een kunstwerk is gemaakt: elk pigmentdeeltje en elke penseelstreek is zien. Zodoende zien we hoe goed Rembrandt kon manipuleren met verf, aldus het Rijksmuseum. De haarscherpe foto is hier te bekijken.

 

Werkwijze

 

Voor de afbeelding zijn afzonderlijk 8430 foto’s gemaakt, ieder van 5,5 centimeter bij 4,1 centimeter, schrijft het Rijksmuseum op de site. “Deze zijn daarna door middel van kunstmatige intelligentie aan elkaar geplakt tot een grote afbeelding.”

 

Extreem gedetailleerd

 

Dankzij deze nieuwe en extreem gedetailleerde foto kan je nog dichterbij De Nachtwacht komen. Zelfs de kleinste pigmentdeeltjes in de verf zijn nu haarscherp zichtbaar geworden. De foto is vier keer zo scherp als de foto die het museum zo’n anderhalf jaar geleden van het kunstwerk publiceerde.

 

Wetenschap

 

Wetenschappers zijn dankzij de nieuwe afbeelding in staat het schilderij op afstand nog beter te bestuderen. Ook zal men alle toekomstige verouderingsprocessen in het schilderij nog nauwkeuriger kunnen bijhouden.

 

Operatie Nachtwacht

 

Het Rijksmuseum is bezig met Operatie Nachtwacht, een lange periode van restauratie en onderzoek. Op 19 januari start de tweede fase. Dan wordt het doek opgespannen op een nieuw, aluminium spieraam, wat nodig is omdat er rimpelingen zitten in de linker bovenhoek van het doek.

 

www.rijksmuseum.nl/nl/stories/operatie-nachtwacht/story/ultra-hoge-resolutie-foto

Laatste reacties