Magazine

Magnus, de Shazam voor kunstwerken

Shazam ken je vast wel: die app die liedjes herkent en je in een oogwenk vertelt hoe ze heten en wie ze zingen. Maar wist je dat er een soortgelijke app bestaat voor kunstwerken? Magnus is de naam. Dus als je ergens een mooi schilderij tegenkomt, bijvoorbeeld in een galerie, en je wilt weten wie het heeft gemaakt, kan je voortaan een beroep doen op deze mobiele app (iOS). Oh, en ze vertelt je ook nog wat een kunstwerk kosten moet. Aangezien prijskaartjes in de kunsthandel meestal ontbreken, scheelt dat weer ongemakkelijke conversaties met de verkoper.

 

Kom alles te weten over een kunstwerk

 

Dankzij beeldherkenning kan Magnus in een database van inmiddels meer dan tien miljoen kunstwerken allerlei informatie vinden: de naam van de kunstenaar, de periode waarin het gemaakt werd, afmetingen, veilingresultaten, de laatst bekende marktprijs, eerdere prijzen, soortgelijke kunstwerken en tentoonstellingen.

 

 

Je hoeft dus geen kunstkenner meer te zijn om een idee te krijgen van waar je naar staat te kijken.

 

De mensen achter de app

 

De bedenker en oprichter van Magnus is de Duitse kunsthandelaar Magnus Resch, die tevens medeoprichter is van Larry’s List, een database voor moderne kunstverzamelaars.

 

Voor het vullen en het onderhoud van de database maakt Resch gebruik van crowdsourcing. Dat betekent dat gebruikers van de app afbeeldingen en informatie kunnen toevoegen.

 

Niemand minder dan filmster en kunstverzamelaar Leonardo di Caprio besloot in 2018 in de app te investeren.

 

Download Magnus gratis in de App Store.

Laatste reacties