Magazine

Datingsite verbiedt gezichtsfilters op profielfoto’s

Als je je smoel op een datingsite of -app zet, zorg je natuurlijk voor de best mogelijke foto. En daar schuif je dan ook nog eens een fraai filtertje overheen, zodat je zal shinen in het digitale datingruim. Maar dat laatste mag niet meer, althans niet op de grote internationale datingwebsite PlentyOfFish. Het is het eerste datingplatform dat het gebruik van SnapChat-achtige filters op profielfoto’s gaat verbieden. Aanleiding voor het besluit is een enquête onder de gebruikers van de site, die daarin hun afkeer lieten blijken van profielfoto’s met opzichtige filters.

 

Authenticiteit

 

Een grote meerderheid van de 2000 ondervraagden gaf aan meer authenticiteit bij het daten te verlangen. 52 procent vond dat filters verboden moesten worden, terwijl 30 procent aangaf dat ze geen contact opnemen met personen die zichtbaar een filter hebben gebruikt. Ook kwam uit de enquête naar voren dat mensen die filters gebruiken voor hun profielfoto’s misleidend, onzeker en oppervlakkig lijken.

 

Toch voelt 45 procent van de ondervraagde singles zich wel onder druk gezet om hun uiterlijk op foto’s te verfraaien door middel van een bewerkingsapp.

 

De makers van PlentyOfFish hebben nu besloten werk te maken van die authenticiteit. Ze denken dat dat het daten alleen maar betekenis- en succesvoller zal maken, omdat je van tevoren een veel realistischer beeld van iemand hebt. Het is de eerste datingsite die nadrukkelijk stappen zetten om meer transparantie te creëren.

 

Controle

 

Maar dat is zo makkelijk nog niet. Het technische team van de site staat nu voor de taak om een database van 70 miljoen foto’s te controleren op overdreven bewerkte foto’s. Hoe ze dat precies gaan doen, is niet duidelijk.

 

Wel verwachten ze dat de controle voor het einde van dit jaar is voltooid. En dat de leden van deze datingsite daarna nooit meer tegen bewerkte koppen zullen aanlopen.

Laatste reacties