Magazine

Datingsites vaak vaag over kosten en voorwaarden

Online een date scoren en misschien wel de liefde van je leven vinden is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Internetdaten lijkt zelfs de taboefase voorbij. Geen wonder dat datingwebsites de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond schoten. Dating is big business. De argeloze consument, op zoek naar romantiek en genegenheid, komt echter nogal eens bedrogen uit. Bij de meeste datingsites kan je gratis inschrijven, maar eens je effectief contact wil leggen, moet je betalen. Veel datingsites zijn schimmig over de abonnementsprijzen en over de opzegvoorwaarden. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond. Oppassen dus, want voor je het weet zit je vast aan een veel te duur abonnement.

 

Zoeken naar prijzen

 

De Consumentenbond testte 10 datingwebsites, waarvan er diverse ook actief zijn in België. Van de sites melden er 3 pas abonnementsprijzen na registratie en bij nog eens 3 blijkt het flink zoeken geblazen naar de prijzen. Parship toont alleen de maandprijs bij een tweejarig abonnement (€ 24,90), terwijl die bij een half jaarlijks abonnement bijna het dubbele (€ 44,90) bedraagt. Lexa (bij ons Meetic geheten) noemt helemaal geen prijzen, totdat  consumenten zich hebben ingeschreven. Ook bij 50Plusmatch en Relatieplanet moeten consumenten veel klikken om de kosten te achterhalen.

 

Opzeggen

 

Ook over verlenging en opzegging van abonnementen zijn veel datingwebsites schimmig. Bijna alle sites verlengen het abonnement stilzwijgend en je dient het dus tijdig op te zeggen om dat te voorkomen. Te laat opzeggen kan consumenten flink op kosten jagen. Zo gaat het tarief bij Parship bij niet tijdig opzeggen van je abonnement omhoog van €44,90 naar €70 per maand.

 

Ook websites die het 'Keurmerk Veilig Daten' dragen, blijken niet uit te blinken in helderheid. Dit keurmerk wordt toegekend aan sites die aan de voorwaarden voldoen die de Consumentenbond ten aanzien van online dating heeft opgesteld. De bond gaat de betreffende sites hierop aanspreken.

 

Kassa

 

Naar aanleiding van het onderzoek werd in het NPO1-consumentenprogramma 'Kassa' aandacht besteed aan internetdating. De bewuste aflevering kan je hier terugkijken. Op de pagina vind je ook een vergelijking van de verschillende sites, waarvan sommige enkel in Nederland actief zijn. Een overzicht van websites én hun tarieven in België vind je hierLaatste reacties