info[]surfplaza.be
Dating Magazine
onafhankelijke bespreking van de beste datingsites
Je bevindt je hier: startpagina > webgids > dating > magazine > hoger opgeleiden
De 3 beste datingsites voor hoger opgeleiden
Laatst gewijzigd op: woensdag 25 maart 2020
dating-profile
Leuk, al die dating-apps waarmee je razendsnel contacten kan leggen. Maar voor wie op zoek is naar een échte match - iemand met wie écht klikt en die net als jij op zoek is naar een serieuze relatie - zijn dit soort apps meestal te vluchtig en te oppervlakkig. Dan wend je je beter tot traditionele datingwebsites. Je betaalt dan abonnementskosten voor het leggen van contacten en voor geavanceerde functies. Daartegenover staat echter een reëel slagingspercentage. Dat percentage is nog eens groter op zogenaamde niche-sites.

De bekendste en grootste dating-niche is hoger opgeleiden. Wie een hoge opleiding geniet of heeft genoten (hogeschool of universiteit) zoekt kennelijk vaak een partner van gelijkwaardig opleidingsniveau. Geldt dat ook voor jou, gebruik dan best één van onderstaande diensten: naar onze bescheiden mening en expertise de drie beste datingsites voor hoger opgeleiden, gericht op Vlaanderen.

Match4me.be

Match4me is al jaren een vaste waarde in datingland. Samen met 50plusmatch.be, een ontmoetingssite voor senioren, maakt ze deel uit van het Nederlandse MatchMedia. Behalve in de Benelux is dit bedrijf intussen ook actief in de Scandinavische landen. (Nog) geen internationale grootmacht à la Parship, maar het relatief kleinschalige en het lokale zijn juist ook de sterke punten van Match4me. Plus het feit dat deze site zich nadrukkelijk als nichesite voor hoger opgeleiden manifesteert. Op Match4me weet je dat je mensen vindt met wie je kan levelen.

In tegenstelling tot Elitedating en Parship werkt Match4me níet met een persoonlijkheidstest. Het is dus een kwestie van struinen door profielen en gevonden worden door anderen. Match4me zet vooral in op de kwaliteit van die profielen. Alle worden naar eigen zeggen handmatig gecontroleerd, waardoor je overwegend serieuze kandidaten zal tegenkomen. En ook al is er geen persoonlijkheidstest, de profielen bevatten allerlei snufjes waarmee je kan zien hoeverre je met een persoon matcht. Het zogenaamde levenswaardeprofiel visualiseert de overeenkomsten in levensinvulling (wat doe je graag?) en levenshouding (hoe sta je in het leven?). Bovendien berekenen ze een matchpercentage voor je. In het zoekformulier kan je een minimaal matchpercentage invullen. Zet het eens op 100 % en zie wat er gebeurt... Zorg er uiteraard voor dat je je profiel zo volledig mogelijk invult. Zeker op een datingsite zonder persoonlijkheidstest is dat echt een must.

Match4me is trouwens lid van BeCommerce, de brancheorganisatie voor online winkels. Van webshops met het BeCommerce-label weet je dat ze correct handelen ten aanzien van betaling, bedenktermijn en klachten. Daarnaast hebben ze privacy hoog in het vaandel staan, iets wat bij een datingwebsite geen overbodige luxe is.

Match4me scoort doorgaans goed op reviewsites. De kwaliteit en veiligheid worden geroemd, er zijn veel leden en de meesten van hen zijn serieus. Er is zoals gezegd geen persoonlijkheidstest met relatiebemiddeling, maar daar staan scherp geprijsde premium-lidmaatschappen tegenover. Voor één maand betaal je nog geen 25 euro, en de meest gebruikte formule, die van 3 maanden, kost een kleine 45 euro. Relatief goedkoop dus. Lid worden is overigens gratis, maar dan zijn de mogelijkheden uiteraard beperkt. Wel kan je tot 10 zogenaamde 'interesseberichten' per dag sturen, maar dit zijn geen berichten waarin je zelf tekst kan zetten. Bij een betalende formule kan je:

 • 'échte' berichten versturen;
 • onbeperkt interesseberichten sturen;
 • zien wie je profiel bezocht heeft;
 • zien wie volledig of gratis lid is;
 • het zoekprofiel van andere leden zien;
 • chatten via een messenger.

Als een persoonlijkheidstest voor jou niet zo belangrijk is, dan is Match4me.be een prima optie met een goede prijs/kwaliteit-verhouding.

screenshot

Factsheet Match4me.be
Website www.match4me.be
Apps iOS en Android
Type datingsite contactadvertenties
Doelgroep hoger opgeleiden (58 % hogeschool, 42 % universiteit)
Opgericht in 2007
Maatschappelijke zetel MatchMedia BV
Vasteland 78
3011 BN Rotterdam
Nederland
Klantenservice contactformulier en telefoon: +31 10 – 87 00 660 (enkel te bereiken op dinsdag van 10.00 tot 14.00 uur)
Aantal leden onbekend
Verhouding v/m 45% vrouwen / 55 % mannen
Veiligheid Match4me zegt alle profielen handmatig te controleren en alle gegevens worden versleuteld verstuurd. De site is lid van BeCommerce, belangenorganisatie en kwaliteitslabel voor Belgische webshops.
Kosten premium 1 maand: € 29.95 (totaal € 29.95)
3 maanden: € 19.95 (totaal € 59.85)
6 maanden: € 14.95 (totaal € 89.70)
12 maanden: € 9.95 (totaal € 119.40)
Betaalmogelijkheden creditcard
Herroepingsrecht Zoals gebruikelijk is bij aankopen via internet kan je de overeenkomst binnen 14 dagen zonder opgave van redenen schriftelijk (bijvoorbeeld per brief, telefoon, fax of e-mail) herroepen.
Opzegging Na afloop van de looptijd wordt de overeenkomst automatisch verlengd tenzij je tenminste één maand voor het einde van de oorspronkelijke duur opzegt. Na verlenging van de oorspronkelijke duur kan je de overeenkomst op elk ogenblik zonder vergoeding opzeggen met inachtneming van een opzeggingstermijn van één maand.


Parship

De naam Parship (een verkorte versie van het Engelse woord 'partnership') zal je denkelijk niet onbekend zijn. Deze van oorsprong Duitse datingwebsite laat immers veelvuldig van zich zien en horen met advertenties, zowel op internet als op tv en radio. Parship profileert zich daarin steeds als 'serieuze datingsite', met de focus op hoger opgeleiden. Het 'serieuze' zit 'em vooral in de uitgebreide, wetenschappelijk onderbouwde persoonlijksheidstest die grondslag moet vormen een voor een goede match. Parship is dan ook een relatiebemiddelaar, die steeds zo nauwgezet mogelijk, welhaast wetenschappelijk, twee gelijkgestemden probeert te vinden. Prima dus, als je op zoek bent een serieuze relatie. Maar bedenk wel dat je er ook serieus wat voor moet betalen.

Je ware liefde vinden op basis van persoonlijkheidstests klinkt wat klinisch, maar niemand kan ontkennen dat het effectief is. De kans dat jij en je partner er na verloop van tijd achterkomen toch niet goed bij elkaar te passen wordt er aanzienlijk door verkleind. De romantiek van weleer, het elkaar leren kennen op café bijvoorbeeld, heeft nu eenmaal plaatsgemaakt voor websites en apps, voor een deel toch. En als daar sterke, langdurige relaties door ontstaan is er niets mis mee, toch? Dit soort relaties is dan ook waar het om draait op Parship. Ben je louter op zoek naar spanning, vlugge contacten of "we zien wel waar het schip strandt", dan raden we je (dure) relatiebemiddelaars als Parship en Be2 zeker niet aan. Parship richt zich op hoger opgeleiden. Perfect voor wie op zoek is naar een partner met wie je kan levelen en die je af en toe wat tegengas kan geven.

Of de persoonlijkstest van Parship daadwerkelijk van wetenschappelijke aard is, werd in het verleden al vaak betwijfeld. Parship geeft maar weinig openheid over die wetenschappelijke grondslag en werd daarom al eens op de vingers getikt door de Nederlandse Reclame Code Commissie. Wetenschappelijk of niet, we durven wel te stellen dat er goed is nagedacht over de test en dat deze originele invalshoeken kiest waarmee de vele facetten van iemands persoonlijkheid aan het licht komen. Bijvoorbeeld: "U loopt op de stoep en glijdt opeens uit over een bananenschil. U bent niet gewond, maar de mensen draaien zich om en blijven staan. Ze willen u helpen. Wat zou uw eerste reactie kunnen zijn?" Daarna krijg je enkele keuzemogelijkheden. Treffende vragen die je doen nadenken over hoe je eigenlijk in het leven staat. De test omvat 74 vragen, die in totaal minimaal 10 minuten van je tijd vergen. Op basis van de resultaten wordt een persoonlijkheidsprofiel opgesteld, waar je nog aanvullende informatie aan kan toevoegen, al ben je daarbij tamelijk in je mogelijkheden beperkt.

Uiteraard is het aan te raden om foto's bij je profiel te plaatsen. Parship claimt veel waarde te hechten aan de privacy van haar gebruikers. Om die reden is er streng beleid ten aanzien van foto's. Ze worden standaard geblurd. Iemand zal zijn of haar foto's aan jou moeten vrijgeven wil je die in goede kwaliteit kunnen bekijken. Andersom geldt dat natuurlijk ook zo. Voor sommigen wellicht een nadeel, maar een bijkomstig effect is dat er minder snel puur op uiterlijk wordt beoordeeld en dat sluit toch wel aan bij de missie van de site. Voor een serieuze relatie telt tenslotte veel meer dan enkel de verpakking.

Na voltooiing van je profiel kan je direct 'partnervoorstellen' bekijken, gerangschikt op de matchingscore (hoe goed je bij elkaar past). Bij elk profiel zie je vergelijkingen ten aanzien van je persoonlijkheid, je gedrag in een relatie en hoe je in het dagelijks leven staat. Toegegeven, daten krijgt op deze manier wel een heel statistisch karakter. Maar het is ook spannend en leuk. Je kan de partnersuggesties filteren op bijvoorbeeld regio. Parship is actief in 14 landen, waardoor het desgewenst ook mogelijk is partnersuggesties uit het buitenland te bekomen.

En dan het kostenplaatje. Parship is momenteel de duurste datingwebsite in ons land, maar je kan gewoon gratis inschrijven en al een heel eind geraken.

De volgende functionaliteiten zijn gratis:

 • persoonlijkheidstest met korte evaluatie van je persoonlijkheid;
 • foto's aan je profiel toevoegen;
 • partnervoorstellen krijgen;
 • contactverzoeken versturen en ontvangen;
 • ijsbrekers, glimlachen en reacties versturen.

Met een ijsbreker kan je onderzoeken of jij en die ander op één lijn liggen. Dit door middel van een korte vragenlijst. Komen jouw en zijn/haar antwoorden met elkaar overeen, dan moet er belofte worden ingelost. Bijvoorbeeld je foto vrijgeven of de ander trakteren op een kop koffie. Bij overeenstemming in antwoorden zou de ijsbreker alleszins voldoende stof moeten bieden voor een eerste gesprek.

Voor verdere stappen in het datingproces zal je moeten betalen. Bij Parship sluit je een abonnement af voor minimaal 6 maanden. De site is niet goedkoop (zie prijzen in de tabel). Als betalend lid krijg je de beschikking over in elk geval de volgende functionaliteiten:

 • onbeperkt berichten uitwisselen en lezen;
 • vrijgegeven foto's bekijken;
 • de lokale zoekfunctie gebruiken;
 • bezoekers van je profiel bekijken;
 • uitvoerig persoonlijkheidsrapport;
 • contactgarantie.

Wat betreft dat laatste: voor leden die na afloop van een 6-maanden-premium-lidmaatschap niet met meer dan 5 leden in contact zijn gekomen, verlengen ze op verzoek nog eens gratis met zes maanden. Leden die hebben gekozen voor een premium-lidmaatschap van 12 maanden, wordt zelfs 15 contacten gegarandeerd.

De grote kans op succes is Parships belangrijkste troef om waar voor je geld te kunnen bieden. Waar je bij veel datingsites klachten hoort over het grote aantal 'fake'-profielen, is dit bij Parship, met name door de hogere prijsklasse, nauwelijks het geval. Daarnaast is er dus die persoonlijkstest met daaraan gekoppeld een vernuftig matchingsysteem. Parship gaat er prat op dat 38 % van hun betalende leden via Parship een partner hebben gevonden. Niettemin is het spijtig dat je gelijk voor 3 maanden abonnee moet worden. En een garantie op contact is mooi, maar een garantie op succes is er natuurlijk nooit.

screenshot

Factsheet Parship.be
Website www.parship.be
Apps iOS en Android
Type datingsite relatiebemiddeling
Doelgroep 76 % van de leden is hoger opgeleid
Leeftijdscategorie 85 % van de leden is tussen 30 en 55 jaar
Verhouding v/m 51% vrouwen / 49 % mannen
Opgericht in 2000. Online in 2001, actief in België sinds 2005.
Maatschappelijke zetel PARSHIP GmbH (Parship.be)
Barbara Strozzilaan 201
1083 HN Amsterdam
Nederland

PARSHIP GmbH (hoofdkantoor)
Speersort 10
20095 Hamburg
Duitsland

Tel.+49 (40) - 46 00 26 - 0
Fax +49 (40) - 46 00 26 - 590
Klantenservice contactformulier
Social media facebook.com/parship.nl
Aantal leden Naar eigen zeggen telt de site ruim 90.000 profielen.
Kosten premium per maand 6 maanden: € 44.90
12 maanden: € 39.90
24 maanden: € 24.90

Parship is de duurste datingsite, maar kent wel een 'contactgarantie'. Aan leden die na afloop van een zesmaandelijks premium-lidmaatschap niet met meer dan vijf leden in contact zijn gekomen, stelt Parship hun service op verzoek nog eens zes maanden gratis ter beschikking. Leden die hebben gekozen voor een premium-lidmaatschap van 12 maanden, wordt 15 contacten gegarandeerd.
Betaalmogelijkheden creditcard (American Express, Mastercard, Visa en Dinersclub) of PayPal.
Herroepingsrecht Zoals gebruikelijk bij aankopen via internet kan je de overeenkomst binnen 14 dagen zonder opgave van redenen schriftelijk (bijvoorbeeld per brief, telefoon, fax of e-mail) herroepen.
Opzegging Een premium-lidmaatschap kan tot 28 dagen voor het einde van de actuele looptijd worden opgezegd. Een verlengd premium-lidmaatschap is telkens tot op de laatste dag van de looptijd van één maand opzegbaar.


Elitedating

Elitedating is een pan-Europees opererend online relatiebemiddelingsbureau, met Berlijn als hoofdvestiging. Opgericht in 2008, actief in België sinds begin 2013. In ons land een relatief nieuwe dienst dus, die echter dankzij een sterke marketing - onder meer met tv-commercials - snel aan terrein gewonnen heeft. Elitedating richt zich specifiek op mensen met een hoger opleidings- en werkniveau. Die staan nu eenmaal anders in het leven dan lager opgeleiden en zoeken dan ook gelijkwaardige relaties, luidt de filosofie.

Om tot gerichte partnervoorstellen werkt de site met een persoonlijkheidstest. Deze test omvat maar liefst 250 vragen en is naar eigen zeggen wetenschappelijk onderbouwd. Elitedating zegt samen te werken met de Rijksuniversiteit Groningen om "intermenselijke relaties beter te begrijpen" en om hun "matching-methode nog sterker te maken". De persoonlijkstest is gratis en legt de basis voor jouw persoonlijksheidsprofiel. Wanneer je je aanmeldt bij Elitedating moet je dus eerst deze test doen, die, gezien de omvang, best wat tijd in beslag kan nemen. Voordeel is dat je vervolgens, eveneens gratis, heel gerichte partnervoorstellen ontvangt.

Ook zonder betaald abonnement biedt Elitedating je dus al heel wat mogelijkheden:

 • wetenschappelijk gebaseerd persoonlijkheidsprofiel;
 • gerichte partnervoorstellen;
 • berichten ontvangen;
 • tot 24 foto's uploaden.

Bij een premium-lidmaatschap

 • kan je tevens onbegrensd berichten versturen;
 • kan je tevens commentaar geven op foto's en teksten van partnervoorstellen;
 • krijg je frequentere plaatsing van je profiel bij andere gebruikers.

screenshot

Factsheet Elitedating.be
Website www.elitedating.be
Apps iOS en Android
Type datingsite relatiebemiddeling
Doelgroep hoger opgeleiden
Leeftijdscategorie 30+
Opgericht in 2008. In België actief sinds begin 2013.
Maatschappelijke zetel Affinitas GmbH
Kohlfurter Straße 41/43
10999 Berlijn
Duitsland
Klantenservice per e-mail
Social media facebook.com/elitedating
Aantal leden naar eigen zeggen > 13 miljoen
Kosten premium per maand 3 maanden: € 59.50
6 maanden: € 44.90
12 maanden: € 34.90
Betaalmogelijkheden bankoverschrijving, creditcard (Mastercard en VISA), Mr. Cash, PayPal, iDEAL (enkel in Nederland)
Herroepingsrecht Zoals gebruikelijk is bij aankopen via internet kan je de overeenkomst binnen 14 dagen zonder opgave van redenen schriftelijk (per brief of e-mail) herroepen.
Opzegging Na afloop van de looptijd wordt de overeenkomst automatisch verlengd tenzij je tenminste 7 dagen voor het einde van de oorspronkelijke duur opzegt. Na verlenging van de oorspronkelijke duur kan je de overeenkomst op elk ogenblik zonder vergoeding opzeggen met inachtneming van een opzeggingstermijn van één maand.

Aan de bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend.