info[]surfplaza.be
Dating Magazine
onafhankelijke bespreking van de beste datingsites
Je bevindt je hier: startpagina > webgids > dating > magazine > relatieplanet.be
Relatieplanet: effectieve datingsite voor wie niet te veel wil betalen
Laatst gewijzigd op: donderdag 3 oktober 2019
logo relatieplanetTerwijl bij ons vooral internationale partijen als Be2 en Parship de dienst uitmaken op online datinggebied, heerst er bij onze noorderburen al jaren een concurrentiestrijd tussen lokale merken als Lexa.nl, Paiq.nl, Pepper.nl, Relatie.nl en Relatieplanet.nl. Voorlopig is de strijd beslist in het voordeel van Lexa.nl, dat overigens deel uitmaakt van het Franse Meetic. Goede nummer 2 is Relatieplanet, sinds 2005 onderdeel van Telegraaf Media Groep (TMG), uitgever van de krant. Dankzij goede marketing heeft ook de .be-versie van Relatieplanet flink aan populariteit gewonnen. De site is laagdrempelig, bedient een brede doelgroep en is niet te duur voor premium-leden.

Ledenprofiel en kwaliteit

Een specifieke doelgroep kent Relatieplanet dus niet, maar het is wel geweten dat de gemiddelde leeftijd van de leden rond de 39 ligt. Je leest wel eens klachten over fake-profielen. Volgens directeur Tjeerd Korenstra valt dat echter mee en wordt er alles aan gedaan om fakers, scammers, sms-dames en getrouwde mannen van de site te weren: "Hoge bomen vangen veel wind. Maar daarom is ook bijna ons voltallige team dagelijks bezig met het controleren van profielen. Dit omdat niet alles met techniek valt af te dichten," aldus Korenstra.

Een extra hulpmiddel om de kwaliteit en betrouwbaarheid van de profielen te waarborgen is de zogenaamde Geverifieerde Member Status. Men controleert daarbij of de gegevens in het door jou aangemaakte profiel overeenkomen met de gegevens op jouw legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart). Voor andere members heeft dit als voordeel dat zij met een goed gevoel met jou communiceren en niemand hoeft te twijfelen over de echtheid van jouw identiteit. Het aanvragen van de Geverifieerde Member Status is gratis.

Ten slotte werkt Relatieplanet met een zogeheten profielranking. Hoe serieuzer je je profiel hebt ingevuld, des te hoger de ranking en des te meer kans op aanspraak.

Prijzen en functionaliteiten

Relatieplanet is een zoekertjessite en houdt zich dus niet bezig met matchingprincipes zoals persoonlijkheidstesten en dergelijke. Wel kent de site uitgebreide profielen met eindeloos veel zoekopties en met grote, duidelijke foto's. Naast je profielfoto kan je maximaal 20 foto's plaatsen. Als gratis member kan je steeds enkel de profielfoto bekijken (andersom dus uiteraard ook). Met een full membership kan je alle foto's zien, met uitzondering van foto's 'op verzoek'. Deze moeten eerst door de gebruiker worden vrijgegeven.

Betalende leden kunnen zogenaamde krabbels plaatsen. Met krabbels kan je aangeven wat je zoal bezighoudt en/of wat je gaat doen. Een beetje la Twitter dus. Gratis leden kunnen deze krabbels enkel lezen.

Tot slot kan je als gratis member tot maximaal vijf interesseberichten per dag versturen. Zelf berichten schrijven en beantwoorden is alleen mogelijk als betalend lid. Dit om fakers tegen te gaan, maar uiteraard ook omdat er nu eenmaal geld verdiend moet worden.

De kosten voor een premium lidmaatschap vallen relatief goed mee. Ze variren van 20 euro voor n maand tot 72 euro voor een heel jaar (zie verder de prijsopgave in onderstaande tabel). Als betalend lid geniet je de volgende functionaliteiten en voordelen:
  • alle foto's bekijken;
  • onbeperkt interesse tonen in andere members;
  • onbeperkt berichten sturen via het anonieme mailsysteem;
  • n-op-n chatten met andere members;
  • zien wie jouw profiel heeft bekeken;
  • zien wie full member en wie gratis member is;
  • profielranking zien en gebruiken;
  • zoeken op trefwoorden;
  • hoger in de zoekresultaten geraken;
  • geen advertenties.

Zowel voor gratis als full members organiseert Relatieplanet regelmatig events, zoals singlefeesten en singlereizen. Voor wie even geen zin heeft om online te daten, maar dat graag weer eens in de romantiek van het echte leven doet.

screenshot

Factsheet Relatieplanet
Website www.relatieplanet.be
Type datingsite contactadvertenties
Doelgroep geen specifieke doelgroep. Iedereen, ongeacht geslacht, seksuele voorkeur en opleidingsniveau, kan zich inschrijven
Verhouding v/m in Belgi 34 % vrouwen / 66 % mannen
Leeftijdscategorie gemiddeld vrouwen: 39,1 jaar
gemiddeld mannen: 38,5 jaar
Opgericht in 2002
Actief in Nederland en Vlaanderen. In Nederland de grootste datingsite; in Vlaanderen de nummer twee, na Be2
Maatschappelijke zetel Relatieplanet Nederland B.V.
Basisweg 30
1043 AP Amsterdam
Nederland
Klantenservice via e-mail of telefonisch: +31 33 03 70 17 (7/7, steeds van 9 tot 23 uur)
Social media facebook.com/relatieplanet/
Kosten premium 1 maand: € 24.95
3 maanden € 14.95
6 maanden € 9.95
12 maanden € 5.95
Betaalmogelijkheden bankoverschrijving, ING Homepay, KBC/CBC Online, Bancontact/Mister Cash of Creditcard (Visa, Mastercard of Diners Club)
Herroepingsrecht Zoals gebruikelijk bij aankopen via internet kan je de overeenkomst binnen 14 dagen zonder opgave van redenen schriftelijk (bijvoorbeeld per brief, telefoon, fax of e-mail) herroepen.
Opzegging Tenminste n dag voor het verstrijken van de overeengekomen periode kan je je lidmaatschap opzeggen. Zo niet, dan wordt het automatisch verlengd. Na automatische verlenging kan je op elk gewenst moment opzeggen. Dit gaat via de website, per e-mail of per post.

Aan de bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend.