Magazine

Fotocollage maken: de 5 beste webtools

Je kan je digitale foto's natuurlijk 'gewoon' bewaren in een mapje, in een uithoek van je harde schijf. Ook kan je ze branden op dvd en als diashow presenteren aan je grootmoeder. Of je bestelt online een fotoalbum, dat nét niet door de brievenbus past. Óf je gebruikt één van onderstaande sites om van je foto's een bijzondere collage te maken, die je vervolgens kan delen met je vrienden – al dan niet via sociale media. Misschien ook nuttig als stukje creatieve en licht kunstzinnige onthaasting. Hoe dan ook, hieronder presenteren we je de vijf beste sites om gratis digitale fotocollages te maken.

  

Photovisi

 

Op Photovisi klik je in een mum van tijd een fraaie fotocollage bij elkaar. Registratie is niet nodig. Gewoon een template kiezen naar jouw smaak en naar gelang de hoeveelheid foto's die je wenst te gebruiken. Vervolgens kan je die foto's opladen vanop je harde schijf (alleen jpegs) en bewerken (vergroten, roteren, positioneren, bijsnijden). Ook kan je teksten toevoegen en een achtergrond(kleur) instellen. Klaar? Dan kan je je kunstwerkje downloaden naar je pc, of meteen e-mailen of delen via de bekende sociale media.

 


 

BeFunky

 

BeFunky is één van de beste gratis online foto-editors, met een waaier aan gereedschappen, effecten en filters. Naast de editor bevat BeFunky een prima collagemaker.

 

 

En die omvat dan weer een mogelijkheid om met je favo pics een fraaie Facebook-cover te compileren.

 


 

Loupe

 

Loupe is bijna bespottelijk simpel. In feite doet de app niets meer dan je foto's rangeren in herkenbare vormen als een vierkant, cirkel of hart. Klein nadeel: de foto's die je in je collage wilt gebruiken moeten wel ergens op het wereldwijde web staan. Je kan geen bestanden rechtstreeks uploaden vanop je computer (daarvoor zou je dus eerst een andere site moeten gebruiken: zie deze webgids). Je kan wel de foto's van je Facebook gebruiken, Twitter, Instagram of Tumblr. Ook kan je handmatig een URL ingeven of naar afbeeldingen zoeken op het web. Als je de gewenste foto's hebt geselecteerd, is het tijd een vorm te kiezen: een pootafdruk, appel badeendje, kernenergiesymbool… Tip: ga voor de simpele vormen! Wij ontdekten in onze fotocollage niet bepaald een kussend stelletje…

 

 

Als je tevreden bent met het resultaat, kan je je collage saven, delen op Facebook of Twitter, e-mailen naar een vriend of downloaden als JPEG. Je kan ook de URL delen, maar dan kan iedereen met wie je de link deelt jouw fotocollage aanpassen. De foto's in de originele collage linken overigens naar de bronwebsites. Dat je het weet.

 

Fotor

 

Fotor is een online foto-editor met een handige extra feature: een collagemaker. Kies een template met het gewenste aantal foto's, sleep je foto's in de vakjes en bewerk de lay-out (rand, hoeken afronden, achtergrondkleur of -patroon) naar believen. Fotor is ook beschikbaar als gratis app/software voor iPhone, Android, Mac en Windows (8). Hier lees je er meer over.

 

 

Pic Scatter

 

Pic Scatter kwamen we al eens tegen bij onze bespreking van cover-makers voor de Facebook-tijdlijn. De applicatie stelt je in staat om een collage te maken van door jou geselecteerde Facebook-kiekjes – zowel die van jezelf als die van vrienden – óf eentje van je Facebook-likes. Zodra je selectie compleet is, kan je deze laten 'shuffelen' tot een mooie fotoverzameling en die vervolgens rechtstreeks uploaden naar je profiel.

 


 

Bonus: Shape Collage (freeware)

 

Ben je een héél fanatiek collagemaker (ieder zijn hobby), dan is dit gratis stukje software wellicht iets voor jou. Nederlandse versie beschikbaar. Streepje uitleg in onderstaande video.

 

Laatste reacties