Magazine

Hoe kan je foto’s van Instagram opslaan?

Tof kiekje gezien op Instagram en je wilt het graag opslaan op je telefoon, tablet of pc? Dan zal je snel genoeg merken dat dat niet zomaar gaat. Sterker nog: officieel gaat het helemaal níet. Weliswaar kan je foto’s en video’s bewaren binnen een speciale sectie in je mobiele Instagram-app, maar dan staat ze nog steeds niet in de fotomap van je telefoon. Toch bestaat er mogelijkheden om Instagram-foto’s te downloaden. En daarmee doelen we niet op malafide apps die beweren dit te kunnen. Wij zijn er althans nog geen een werkende tegengekomen.

 

1. Foto’s en video’s bewaren binnen Instagram

 

In december 2016 heeft Instagram een functie toegevoegd waarmee je foto’s en video’s kan opslaan binnen de Instagram-app, zodat je die op eender welk moment nog eens kan bekijken. Dit doe je door middel van de ‘save’-knop rechtsonder een foto of video. De opgeslagen beelden worden verzameld op een pagina die alleen voor jou zichtbaar is. Maar zoals gezegd, je hebt het betreffende materiaal dan nog steeds niet effectief gedownload. Dat is helaas ook (nog steeds) niet mogelijk.

 

instagram-opslaan

 

2. Screenshot maken

 

De snelste methode om een foto van Instagram op je telefoon, tablet of pc te zetten is simpelweg een screenshot maken. Via een foto-editor kan je de screenshot vervolgens bijsnijden naar de foto. Nadeel is dat je dan niet de originele foto hebt en dus niet de optimale kwaliteit.

  

3. Speciale website gebruiken

 

Er bestaan tegenwoordig websites van derden waarop je beeldmateriaal van Instagram kan downloaden. Deze worden vooral gebruikt om (stiekem) Instagram-verhalen te bekijken en te downloaden, maar op enkele van die sites kan je ook beelden van ‘gewone’ posts opslaan en op je pc of mobiele apparaat bewaren.

 

Een voorbeeld van zo’n site is Storiesdown.com. Je hoeft hier slechts een gebruikersnaam in te geven en de website reproduceert het betreffende Instagram-profiel, maar nu met de mogelijkheid om de beelden direct en anoniem te downloaden. Uiteraard werkt dat alleen bij openbare profielen.

 

En er zijn beperkingen: je kan uitsluitend foto’s downloaden (als het video betreft, kan je daar enkel de still van downloaden) en de foto’s zijn betrekkelijk klein (640 bij 640 pixels). Maar altijd beter dus dan een screenshot maken.

 

 

4. Broncode gebruiken

 

Toch bestaat er ook een mogelijkheid om de originele foto (of video) van een Instagram-post te downloaden, die in het grootst mogelijke formaat met de beste kwaliteit. Daartoe zal je de webversie van Instagram moeten gebruiken, dus degene die je op een pc in de webbrowser opent.

 

De methode werkt als volgt. Open de gewenste profielpagina – je hoeft niet per se ingelogd te zijn, tenzij het een privé-account betreft. Ga met de muis naar de foto die je wilt opslaan en klik erop. Als je niet bent ingelogd, kan je de foto niet rechtstreeks openen en moet je eerst met je rechter muisknop klikken en daarna op ‘Link openen in een nieuw tabblad’.

 

Als je de pagina met de betreffende foto hebt geopend, klik je op een willekeurig punt in het witte gedeelte op je rechter muisknop. Klik nu op ‘Paginabron weergeven’, zodat je in de broncode van de webpagina geraakt.

 

 

In de broncode scroll je naar het stukje code ‘og:image’ of je gebruik daartoe de zoekfunctie (Ctrl+F). Kopieer de bestandslocatie die achter ‘content=’ staat. Dat wil zeggen de hele bestandsnaam tot en met .jpg plus de code die achter het vraagteken staat.

 

 

Plak de gekopieerde bestandslocatie in de adresbalk van je browser en voilà, de originele (grote) versie van de foto verschijnt. Deze kan je vervolgens downloaden door middel van ‘Afbeelding opslaan’ in het menu van je rechter muisknop. Een eventuele laatste stap is om de foto nog naar je mobiele apparaat te transfereren.

 

 

Een soortgelijke procedure volg je als je video’s wilt opslaan. Die beschrijven we in dit artikel.Laatste reacties