Magazine

Hoe kan je foto’s van Instagram opslaan?

Tof kiekje gezien op Instagram en je wilt het graag opslaan op je telefoon, tablet of pc? Dan zal je snel genoeg merken dat dat niet zomaar gaat. Sterker nog: officieel gaat het helemaal níet. Weliswaar kan je foto’s en video’s bewaren binnen een speciale sectie in je mobiele Instagram-app, maar dan staat ze nog steeds niet in de fotomap van je telefoon, tablet of pc. Toch bestaan er wel degelijk mogelijkheden om Instagram-foto’s te downloaden.

  

1. Via een externe website

 

Er bestaan speciale websites waarmee je snel en gemakkelijk een foto, video of Reel van Instagram kan downloaden. De bekendste is KeepPost. Deze methode werkt wel alleen bij openbare accounts.

 

Om KeepPost te gebruiken, moet je de url (het webadres) van de betreffende Instagram-post achterhalen. Dat doe je door bij een post rechtsboven op de drie puntjes te tikken of te klikken en vervolgens op Link kopiëren. Plak de link in het invulveld op KeepPost en druk vervolgens op Download en vervolgens op Download Image (of Download video).

 

Als een post meerdere foto’s bevat, kan je alleen de eerste uit die reeks downloaden.

 

Let op: wanneer je op Download image hebt gedrukt, opent zich automatisch een nieuw venster met een advertentie.

 

 

Wil je een Instagram Story downloaden via een externe website? Lees dan dit artikel.

 

2. Broncode gebruiken

 

Als het downloaden via een externe website niet lukt, bijvoorbeeld doordat het een privé-account betreft, dan kan je altijd nog deze doe-het-zelf-methode toepassen, waarvoor je Instagram moet openen in een webbrowser op de pc.

 

De methode werkt als volgt. Open de gewenste profielpagina – je hoeft niet per se ingelogd te zijn, tenzij het een privé-account betreft. Ga met de muis naar de foto die je wilt opslaan en klik erop. Als je niet bent ingelogd, kan je de foto niet rechtstreeks openen en moet je eerst met je rechter muisknop klikken en daarna op ‘Link openen in een nieuw tabblad’.

 

Als je de pagina met de betreffende foto hebt geopend, klik je op een willekeurig punt in het witte gedeelte op je rechter muisknop. Klik nu op ‘Paginabron weergeven’, zodat je in de broncode van de webpagina geraakt.

 

 

In de broncode scroll je naar het stukje code ‘og:image’ of je gebruik daartoe de zoekfunctie (Ctrl+F). Kopieer de bestandslocatie die achter ‘content=’ staat. Dat wil zeggen de hele bestandsnaam tot en met .jpg plus de code die achter het vraagteken staat.

 

 

Plak de gekopieerde bestandslocatie in de adresbalk van je browser en voilà, de originele (grote) versie van de foto verschijnt. Deze kan je vervolgens downloaden door middel van ‘Afbeelding opslaan’ in het menu van je rechter muisknop. Een eventuele laatste stap is om de foto nog naar je mobiele apparaat te transfereren.

 

 

3. Screenshot maken

 

De snelste methode om een foto van Instagram op je telefoon, tablet of pc te zetten is simpelweg een screenshot maken. Via een foto-editor kan je de screenshot vervolgens bijsnijden naar de foto. Het grote nadeel is dat je dan niet de originele foto hebt en dus niet de optimale kwaliteit.

 

Is het downloaden van afbeeldingen legaal?

 

Als je een foto voor eigen gebruik downloadt, lijkt dat niet problematisch. Pas als je een foto zelf opnieuw wilt publiceren, via eender welk kanaal, is het verstandig om de eigenaar van het beeldmateriaal om toestemming te vragen.

 

Overigens biedt Instagram wel de optie om posts in te sluiten (embedden) op websites en volgens de Europese wetgeving hoef je daar geen toestemming voor te vragen. Bedenk wel dat copyrights en internet/social media een grijs gebied is, waar je soms maar beter het zekere voor het onzekere neemt.

 

Een soortgelijke procedure volg je als je video’s wilt opslaan. Die beschrijven we in dit artikel.

Laatste reacties