Magazine

Hoe kan je foto’s van Instagram opslaan?

Heb je een toffe foto op Instagram gezien en wil je die graag opslaan op je telefoon, tablet of pc? Dan zul je snel genoeg merken dat dat niet zomaar gaat. Sterker nog: officieel gaat het helemaal níet. Weliswaar kan je foto’s en video’s bewaren binnen een speciale sectie in je mobiele Instagram-app, maar dan staat ze nog steeds niet in de fotomap van je telefoon, tablet of pc. Toch kan je via een omweg wel degelijk foto’s downloaden van Instagram.

  

Inflact

 

Er bestaan namelijk speciale websites waarop je snel en gemakkelijk een foto, video of Reel van Instagram kan downloaden. De bekendste is Inflact.

 

Om Inflact te gebruiken, moet je de url (het webadres) van de betreffende Instagram-post achterhalen. Dat doe je door bij een post rechtsboven op de drie puntjes te tikken of te klikken en vervolgens op Link kopiëren. Plak de link in het invulveld op Inflact en druk vervolgens op Download photo.

 

Je kan ook de url van het betreffende Instagam-account gebruiken. Je vindt die door naar de profielpagina te gaan, rechtsboven op de drie puntjes te tikken en vervolgens op Link kopiëren. Plak deze link in Inflact en je krijgt een overzicht van alle posts. Tik aan welke je wilt downloaden.

 

Deze methode werkt wel alleen bij openbare accounts.

 

 

De uitbater van de dienst beklemtoont dat deze geheel anoniem is. Logisch, want je hoeft niet eens met je Instagram-gegevens te zijn ingelogd. Ook als je door een account bent geblokkeerd kan je via deze dienst de profielfoto downloaden.

 

En een screenshot maken?

 

De snelste methode om een foto van Instagram op je telefoon, tablet of pc te zetten is natuurlijk simpelweg een screenshot maken. Via een foto-editor kan je de screenshot vervolgens bijsnijden naar de foto.

 

Het grote nadeel is echter dat je dan niet de originele foto hebt en dus niet de optimale kwaliteit.

 

Is het downloaden van afbeeldingen legaal?

 

Als je een foto voor eigen gebruik downloadt, lijkt dat niet problematisch. Pas als je een foto zelf opnieuw wilt publiceren, via eender welk kanaal, is het verstandig om de eigenaar van het beeldmateriaal om toestemming te vragen.

 

Overigens biedt Instagram wel de optie om posts in te sluiten (embedden) op websites en volgens de Europese wetgeving hoef je daar geen toestemming voor te vragen. Bedenk wel dat copyrights en internet/social media een grijs gebied is, waar je soms maar beter het zekere voor het onzekere neemt.

 

Een soortgelijke procedure volg je als je video’s wilt opslaan. Die beschrijven we in dit artikel.

 

Dit artikel werd laatst bijgewerkt op 1 mei 2022.

Laatste reacties