Magazine

Tip: Instagram Stories anoniem bekijken (en downloaden)

Er zijn zo van die situaties waarin je een Instagram-verhaal wilt bekijken, maar je hebt liever niet dat de uploader van de story dat te weten komt. Je wilt Instagram Stories kortom anoniem bekijken. Kan dat? Officieel niet. Dat wil zeggen, de naam van het Instagram-account waarmee je dat doet, zal altijd opdoemen in de viewerslijst van de story-plaatser. Je zou het dus met een ander Instagram-account kunnen doen, maar ook dat kan ‘verdacht’ lijken. Gelukkig bestaan er webapplicaties waarmee je anoniem, zonder Instagram-account, verhalen kan bekijken en zelfs downloaden!

  

De applicaties

 

Er bestaan meerdere van dit soort tools. Degene die wij meermaals getest hebben en die (meestal) goed functioneren zijn:

 

Al deze sites werken ongeveer hetzelfde, namelijk heel simpel: je opent de site in je webbrowser en daar vul je de Instagram-gebruikersnaam van de betreffende persoon in. Vervolgens haalt de site de actieve verhalen voor je op.

 

Let op: soms werkt zo’n site niet goed. Dan is het een kwestie van nog eens proberen of een andere site gebruiken. Soms moet je een spam-controle via captcha doorlopen.

 

Is het wel anoniem?

 

Het op deze manier bekijken en downloaden van stories gebeurt geheel anoniem (geloof je het niet? Probeer het maar uit bij een eigen story!). Dit soort sites maakt namelijk slechts handig gebruik van de broncode van de webversie van Instagram. Iets wat je met enige technische kennis zelfs zélf zou kunnen doen. Het staat dus geheel los van de activiteit van Instagram-accounts.

 

Sterker nog, je kan op deze manier dus ook verhalen bekijken van mensen die je helemaal niet volgt. Handig, zeker nu Instagram steeds minder functionaliteiten beschikbaar stelt voor personen die zonder account de webversie willen gebruiken.

 

 

Stories downloaden

 

De meeste van dit soort sites bieden nog een leuk extraatje: je kan de verhalen (foto’s en video’s) ook meteen opslaan op je pc of mobiele apparaat. Iets wat normaal gesproken ook niet mogelijk is in Instagram, zelfs als je een verhaal op de gewone manier bekijkt. Je kan dan hooguit een schermafbeelding maken. Direct downloaden biedt echter een hogere beeldkwaliteit.

 

Let wel: dat je verhalen kan downloaden, betekent nog niet dat je de beelden vrij kan gebruiken. Je mag ze dus zeker niet zomaar verspreiden.

 

Alleen bij openbare accounts

 

Oh ja, er zit wel één grote restrictie op dit alles: verhalen anoniem bekijken en downloaden is niet mogelijk bij Instagram-gebruikers met een privé-account.

 

Als je jezelf wilt beschermen tegen sneaky tools als StorySaver.net en Storiesdown.com, zal je je account dus in de privémodus moeten gooien.

 

Je eigen stories downloaden

 

Het spreekt voor zich dat je alleen actieve stories kan downloaden. Na 24 uur verdwijnen deze, al dan niet naar het verhalenarchief van de uploader.

 

Je kan echter wel je eigen verhalen downloaden, mits je die in je archief hebt bewaard. Dat laatste kan je automatisch doen door naar de instellingen van je verhalen te gaan en vervolgens op Verhaal te tikken. Bij de sectie Opslaan kan je vervolgens bepalen of een verhaal automatisch wordt opgeslagen op je filmrol en/of je archief in Instagram.

 

StorySaver.net

Toolzu.com

Igram

 

 

Laatst bijgewerkt op 2 februari 2024.

Laatste reacties