Magazine

Instagram introduceert ‘Restrict’ tegen online pesten

Cyberpesten is in het tijdsperk van digitale sociale media een levensgroot probleem. Als een van de grootste spelers op de markt neemt Instagram nu het voortouw om dit fenomeen tegen te gaan. Eerste concrete stap is de introductie van ‘Restrict’, een nieuwe functionaliteit waarmee je online pestkopperij (een beetje) aan banden kan leggen. De functie werd donderdag gelanceerd in de VS en zal binnenkort ook bij ons beschikbaar zijn, maar mogelijk onder een andere naam.

  

Blokkeren niet altijd de oplossing

 

Volgens Instagram hebben veel jonge mensen last van digitaal pestgedrag. Om dat tegen te gaan, kon je op het sociale platform al mensen blokkeren. Voor sommigen gaat dit echter een stap te ver, meent Instagram, bijvoorbeeld omdat ze dagelijks met deze mensen te maken hebben op school. Soms maakt ontvolgen of blokkeren het pesten alleen maar erger. Daarom is er een alternatief, Restrict dus, in het leven geroepen.

 

Een persoon ‘restricten’

 

Zoals de naam doet vermoeden legt Restrict bepaalde restricties, beperkingen dus, aan een Instagram-gebruiker op. Wanneer je de functionaliteit bij iemand inschakelt, zullen reacties van die persoon op jouw berichten alleen nog maar voor hem of haar zichtbaar zijn. Jij kan nog wel zien dat die persoon een reactie plaatst, maar het bericht wordt alleen maar zichtbaar als je daarop tikt of klikt. Vervolgens kan je zelf kiezen wat er met de reactie gebeurt: goedkeuren, negeren of verwijderen.

 

 

Daarnaast kunnen ‘restricted’ gebruikers niet zien of jij actief bent op Instagram, of dat je persoonlijke berichten hebt gelezen. Uiteraard kunnen zij ook niet zien dat ze ‘restricted’ zijn; dat weet alleen jij.

 

Geen finale oplossing

 

Instagram erkent dat de nieuwe functionaliteit het online pesten niet meteen zal verhelpen. Iemand die vervelende reacties krijgt op een bericht en ze vervolgens zelf moet weren leest die reacties alsnog. Toch is Restrict een eerste goede stap om cyberpestkoppen een toontje lager te laten zingen.

 

Na enkele maanden testen wordt de Restrict-functie sinds gisteren uitgerold over de VS. Daarna over de rest van de wereld.

Laatste reacties