Magazine

Tip: Instagram-reacties blokkeren en filteren

Commentaren bij Instagram-berichten zijn niet altijd even vriendelijk. Oké, als je je ziel en zaligheid blootgeeft in de boze digitale wereld, is dat part of the game. Opbouwende kritiek op je nieuwe haartooi, je kekke outfit of the day, je pas gekweekte baardje of je chagrijnige gelaatsuitdrukking moet je soms voor lief nemen. Maar scheldpartijen hoef je natuurlijk niet te dulden. Gelukkig kan je daar iets tegen doen, zeker wanneer er sprake is van cyberpesten of stalken. Instagram biedt een aantal doeltreffende maatregelen om reacties te blokkeren of te filteren. We doorlopen ze met je.

  

1. Reacties uitschakelen

 

De makkelijkste, maar ook meest rigoureuze oplossing is om helemaal geen reacties bij een bericht toe te laten. Deze functionaliteit vind je bij Geavanceerde instellingen, onderaan op het scherm wanneer je een foto of video plaatst.

Je kan de reacties ook achteraf uitschakelen door op de drie puntjes (…) bij een bericht te drukken. Reeds gepubliceerde reacties zullen dan verdwijnen, maar verschijnen ook weer van zodra je de reactiemogelijkheid terug activeert.

 

2. Specifieke personen blokkeren

 

Als er specifieke personen zijn die steeds storende commentaren achterlaten, kan je ervoor zorgen dat zij niet meer kunnen reageren. Ga daartoe bij je instellingen naar Privacy en beveiliging en gebruik Opmerkingen blokkeren van…. Je kan natuurlijk ook de persoon zelf blokkeren, door naar diens profielpagina te gaan en rechtsboven, bij de drie puntjes, op ‘Blokkeren’ te tikken.

 

3. Reacties automatisch filteren

 

Je kan er ook voor kiezen om Instagram automatisch reacties te laten verwijderen die mogelijk ongepast of beledigend zijn. Het bedrijf hanteert daartoe een bepaald algoritme. Om deze functie te activeren, ga je bij je instellingen naar Privacy en beveiliging > Instellingen voor reacties. Zet de schakelaar aan bij Aanstootgevende reacties verbergen.

 

Wanneer je het filteren van reacties inschakelt, wordt dit automatisch toegepast op zowel nieuwe als bestaande reacties op je berichten.

 

4. Reacties handmatig filteren

 

Bij Instellingen voor reacties kan je ook kiezen voor handmatige filtering. Instagram zal dan reacties verbergen die woorden of zinnen bevatten die jij hebt opgegeven. Je kan deze functionaliteit desgewenst combineren met de automatische filter.

 

Bedrijven en artiesten konden al automatisch en handmatig opmerkingen filteren, maar nu kan je dat dus ook als gewone sterveling.

 

5. Een privé-account gebruiken

 

Als je écht gevrijwaard wilt blijven van digitale lastpakken en trollen, kan je er natuurlijk ook nog voor kiezen om je account op ‘privé’ te zetten, wederom bij Instellingen > Privacy en beveiliging. Als je account privé is, kunnen alleen mensen die door jou zijn goedgekeurd je foto’s en video’s zien. Dit heeft geen invloed op bestaande volgers.

 

Met al deze maatregelen probeert Instagram onderling pesten en spam tegen te gaan, of moeilijker te maken toch.

Laatste reacties