Magazine

Wat gebeurt er als je iemand blokkeert op Instagram?

Niet iedereen kan het even goed met elkaar vinden en op sociale media is dat niet anders. Waar je elkaar in het echte leven meestal kan ontlopen, moet je online soms speciale maatregelen nemen om iemand niet meer te hoeven horen of zien. Ontvolgen, ontvrienden en in het ergste geval: blokkeren. Ook op Instagram ontkom je er soms niet aan, al biedt het sociale medium ook andere mogelijkheden om bijvoorbeeld cyberpestkoppen het hoofd te bieden. Als je dan toch besluit om een Instagram-account te blokkeren: wat gebeurt er dan precies? We zetten het op een rij.

 



 

1. Je volgt elkaar niet meer

 

Als jij de geblokkeerde persoon volgde en/of andersom, dan is dat na een blokkering niet langer het geval. Hij of zij verdwijnt dus uit jouw volgerslijst en vice versa.

 

Let wel, als je wilt dat iemand jou niet meer volgt, kan je deze persoon ook gewoon uit je volgerslijst verwijderen. Alleen daarvoor hoef je iemand dus niet te blokkeren.

 

2. Je kan elkaars inhoud niet meer zien

 

Als je iemand blokkeert, is deze persoon voor jou niet meer langer vindbaar via de zoekfunctie van Instagram en andersom ook niet.

 

De profielpagina, inclusief de miniatuur van de profielfoto, zijn wel nog zichtbaar wanneer je deze bezoekt – ofwel in een webbrowser door de link van het profiel te gebruiken, ofwel vanuit de app bij Instellingen > Privacy > Geblokkeerde accounts.

 

Niettemin zullen jullie elkaars inhoud – berichten, verhalen en volgerslijsten – niet meer kunnen zien.

 

3. Opmerkingen en vind-ik-leuks verdwijnen voorgoed

 

Van zodra je iemand hebt geblokkeerd, verdwijnen eventuele opmerkingen en vind-ik-leuks van die persoon bij jouw inhoud voorgoed. Als je iemand deblokkeert, worden de vorige vind-ik-leuks en opmerkingen van die persoon dus niet teruggeplaatst. Dit alles geldt ook weer andersom, dus voor jouw interacties bij de inhoud van de geblokkeerde persoon.

 

Overigens kan je ongewenste opmerkingen op berichten ook manueel verwijderen. Vind-ik-leuks kan je alleen verwijderen door iemand te blokkeren en eventueel direct weer te deblokkeren.

 

Wil je voorkómen dat iemand opmerkingen plaatst, zonder dat je die persoon moet blokkeren? Ga dan naar Instellingen > Privacy > Opmerkingen.

 

Daarnaast bestaat er sinds enige tijd functionaliteit Restrict (Beperken). Wanneer je die bij iemand inschakelt, zullen reacties van die persoon op jouw berichten alleen nog maar voor hem of haar zichtbaar zijn. Jij kan nog wel zien dat die persoon een opmerking plaatst, maar deze wordt alleen maar zichtbaar als je daarop tikt of klikt. Vervolgens kan je zelf kiezen wat er met de opmerking gebeurt: goedkeuren, negeren of verwijderen.

 

4. Je kan elkaar geen chatberichten meer sturen

 

Als je iemand hebt geblokkeerd, is ook chatten met die persoon via Instagram Direct vanzelfsprekend niet meer mogelijk. Berichten die jullie naar elkaar sturen, zullen nooit aankomen, ook niet als de blokkering wordt opgeheven.

 

Oude gesprekken tussen jou en de geblokkeerde zullen overigens wel zichtbaar blijven, zelfs als je je account deactiveert. Al is het mogelijk om je eigen chatberichten manueel te verwijderen, zodat die voor beide partijen niet meer zichtbaar zullen zijn.

 

Als je in een groepsgesprek zit met iemand die je hebt geblokkeerd, krijg je een dialoogvenster te zien waarin je wordt gevraagd of je in het gesprek wilt blijven of het wilt verlaten. Als je ervoor kiest in het gesprek te blijven, zal je de chatberichten van de persoon die je hebt geblokkeerd in het gesprek gewoon te zien blijven krijgen.

 

5. Vermelden en taggen kan niet meer

 

Nadat je iemand blokkeert, kan deze persoon je gebruikersnaam niet meer noemen of je taggen. Wanneer deze persoon dat probeert, zal deze jouw gebruikersnaam dus niet kunnen vinden.

 

Één addertje onder het gras: als jij na het blokkeren je gebruikersnaam wijzigt en de geblokkeerde persoon weet die te achterhalen, kan hij of zij jou toch taggen of vermelden, met die nieuwe gebruikersnaam dus.

 

Tot slot

 

Volgens Instagram hebben veel jonge mensen last van digitaal pestgedrag. Om dat tegen te gaan, kon je op het sociale platform al mensen blokkeren. Voor sommigen gaat dit echter een stap te ver, meent Instagram, bijvoorbeeld omdat ze dagelijks met deze mensen te maken hebben op school. Soms maakt ontvolgen of blokkeren het pesten alleen maar erger. Daarom is het al eerder genoemde alternatief, Restrict (Beperken), in het leven geroepen.

 

Als je toch besluit om iemand te blokkeren, kan je die blokkering te allen tijde weer opheffen door naar Instellingen > Privacy > Geblokkeerde accounts te gaan.



Laatste reacties