Magazine

Per ongeluk iets liken op Instagram: zó kun je de schade (soms) herstellen

Het lijkt ons allemaal weleens te overkomen: per ongeluk iets leuk vinden op Instagram. Bijvoorbeeld een oude foto op de profielpagina van je ex, waar je toch nog maar eens heimelijk doorheen bladerde, totdat je vinger ineens uitschoot… Typisch zo’n moment waarop je even zou wensen dat er geen sociale media bestaan. Je schaamt je kapot, maar misschien kun je de schade nog (snel) herstellen.

 

Melding bij Activiteit

 

Een onbedoelde vind-ik-leuk is natuurlijk zó ongedaan gemaakt: kwestie van op het rode hartje tikken, waarna dat terug wit wordt. Maar het kwaad lijkt al geschied: de ontvanger van de onbedoelde like krijgt immers een melding bij Activiteit. Toch zal die melding volgens Instagram ‘snel’ weer uit die lijst verdwijnen. Waarschijnlijk snel genoeg om niet gezien te worden.

 

Pushmelding

 

Wat Instagram níet ongedaan kan maken, is de pushmelding die de betreffende persoon op zijn of haar mobiele telefoon ontvangt, zodra een vind-ik-leuk is gegeven of soms pas later (tenzij meldingen zijn uitgeschakeld). Oeps… In veel gevallen kan je dus niks meer doen en moet je de uitglijder en eventuele gevolgen ervan maar accepteren.

 

De schade repareren

 

Maar als de betreffende persoon jou niet volgt en ook jouw profielnaam niet (her)kent, kun je nog het volgende doen (al is het wat extreem).

 

Blokkeren

 

De snelste methode is de persoon blokkeren. Ga daartoe naar zijn of haar profiel en tik op de drie bolletjes rechtsboven. Hij of zij kan jouw profiel dan niet meer zien, maar waterdicht is de methode niet. Als het een slimmerik betreft, kan die via een ander account of onaangemeld via de webbrowser alsnog jouw profiel zien. Daarnaast zal het wellicht verdacht overkomen wanneer een mysterieuze liker meteen een digitale blokkade opwerpt.

 

Privé-profiel

 

Deze methode is beter: na de onfortuinlijke, ongedaan gemaakte like, ga je rap naar het instellingenmenu van je Instagram-profiel en zet je je account op privé (dit doe je onder Privacy en beveiliging > Accountprivacy). Verwijder of vervang tevens je profielfoto (onder Profiel bewerken). Vergeet ook niet je eventuele bio-gegevens te verwijderen of te bewerken. Je kan eventueel ook nog je profielnaam veranderen, maar aangezien je huidige profielnaam al in de pushmelding is verschenen, maakt je dat waarschijnlijk alleen maar verdacht. De like-ontvanger kan jouw profiel nu niet meer zien (mits hij of zij jou niet volgt uiteraard).

 

Ziezo. Als je deze tip leest, is het misschien al te laat. Maar onthoud ze dan voor de volgende keer als je aan het stalken bent ;-)



Laatste reacties