Magazine

Tip: verzonden berichten verwijderen in Instagram Direct

Net als in WhatsApp kan je in de chatfunctie van Instagram, Instagram Direct, verzonden berichten ‘terugroepen’, oftewel verwijderen voor alle leden van het gesprek. Sterker nog, in Instagram Direct is die optie al veel langer aanwezig dan in WhatsApp, maar slechts weinigen lijken daarvan op de hoogte te zijn. En dat terwijl zo’n functionaliteit gênante of pijnlijke situaties kan voorkómen.

 

Zo werkt het

 

Een verzonden bericht in Instagram Direct verwijder je door er lichtjes op de tikken en even vast te houden. Nu verschijnt de optie ‘Verzenden ongedaan maken’ (iOS) of ‘Chatbericht verzenden ongedaan maken’ (Android). Als je daarop tikt, wordt het bewuste bericht permanent verwijderd.

 

 

Let op: je krijgt geen waarschuwing, het bericht wordt direct verwijderd!

 

Deze methode zal het bericht ‘terugroepen’, wat betekent dat het voor niemand in het gesprek meer zichtbaar zal zijn.

 

Je kan uitsluitend berichten verwijderen die je zelf hebt verstuurd. Als je een bericht wenst te wissen dat iemand anders heeft verstuurd, dan moet je het volledige gesprek wissen. Maar dan nog blijft het bericht zichtbaar voor de ander.

 

Geen tijdslimiet

 

Aan het verwijderen van berichten is in Instagram Direct geen tijdsrestrictie verbonden. Je kan dus ook berichten van weken, maanden of zelfs jaren geleden nog in het digitale niets laten oplossen.

 

Dit in tegenstelling tot WhatsApp, waarin je een bericht alleen binnen zeven minuten na verzending kan verwijderden voor alle deelnemers aan het gesprek. Al kan je die restrictie met een truc omzeilen.

 

Pushnotificaties

 

Het kan ons allemaal gebeuren dat we iemand een berichtje sturen en daar direct spijt van hebben. Vooral in de liefdessfeer kan dat tot vervelende situaties leiden.

 

Helemaal waterdicht is de unsend-optie in Instagram Direct helaas niet: zelfs als de ontvanger het bericht nog niet geopend heeft, kan die het al (deels) gelezen hebben via een pushnotificatie. Bezin eer ge verzendt, blijft dus het devies.

 

Wel komt een pushnotificatie te vervallen van zodra je een bericht verwijderd hebt. In plaats van de pushnotificatie met de oorspronkelijke inhoud krijgt de ontvanger dan de melding ‘Dit bericht is verwijderd’ te zien. En daar wordt géén afzender bij vermeld, noch leidt tikken op die notificatie naar de oorspronkelijke plaats van het verwijderde bericht.

 

De ontvanger komt dus in de inbox van Instagram Direct terecht en zal dus niet kunnen zien dat jij een bericht hebt verwijderd of er überhaupt één hebt verstuurd. Mits hij of zij de oorspronkelijke pushnotificatie gemist heeft, natuurlijk.

 

De pushnotificatie ‘Dit bericht is verwijderd’ wordt óók verstuurd als je een ouder bericht wist, maar ook dan blijft de ontvanger in het ongewisse over de verzender en inhoud van het oorspronkelijke bericht.



Laatste reacties