Magazine

Tip: zet je ‘laatst actief’-status uit in Instagram

Misschien is het je al opgevallen: in de nieuwste versie van Instagram (28.0) kan je zien wanneer iemand voor het laatst actief was op het sociale platform, of dat iemand momenteel actief is. Deze zogenaamde activiteitstatus wordt alleen weergegeven in de berichtensectie (‘Direct’), onder de naam van de personen met wie je berichten hebt uitgewisseld. Ongezien rondstruinen kan dus blijkbaar ook op Instagram al niet meer. Tenzij je die functie uitschakelt natuurlijk.Wanneer zichtbaar?

 

De activiteit- of ‘laatst online’-status ken je vast wel van Facebook Messenger en WhatsApp. Die functionaliteit is nu dus ook, in alle stilte, aan Instagram toegevoegd. Zij het in beperktere mate. In Instagram is de activiteitstatus automatisch zichtbaar voor iedereen die jij een chatbericht hebt gestuurd. Het gaat dus niet per se om de mensen die je volgen, maar de mensen waar je ook echt mee in contact bent geweest (inclusief niet-volgers dus). Andersom kan jij de status zien van iedereen aan wie je een bericht hebt gestuurd, mits je dat bericht of die chat hebt bewaard. Je kan een chat immers ook verwijderen, ook al gebeurt dat dan alleen bij jou en niet bij de tegenpartij.

 

Hoe uit te schakelen?

 

We kunnen ons voorstellen dat je, vanuit privacygevoel, not amused bent met deze functie, die bij alle gebruikers standaard is ingeschakeld. Soms wil je gewoon stiekem even je Instagram kunnen checken. Geen nood, je kan de functie ook heel eenvoudig uitschakelen. Ga daarvoor op je profielpagina naar de instellingen. Iets verder dan halverwege vind je daar de knop ‘Activiteitsstatus weergeven’ (‘Show Activity Status’). Schuif die naar links en je bent weer ‘onzichtbaar’. Maar andersom is dat dan ook het geval: je kan geen activiteitstatus van anderen meer zien. Wel zo eerlijk, toch? Bij WhatsApp werkt dat ook zo. Bij Facebook Messenger kan je de ‘laatst actief’-status níet uitschakelen, tot ergernis van velen. Wel kan je er voor zorgen dat er geen groene stip meer naast je naam verschijnt als je er online bent.

 

Laatste reacties