info[]surfplaza.be
Seks en relatie
jouw gids naar de hartstocht
Je bevindt je hier: startpagina > seks en relatie > op deze leeftijd heeft de Vlaming voor de eerste keer seks
Op deze leeftijd heeft de Vlaming voor de eerste keer seks
Gepubliceerd op 3 maart 2015, 17:21 uur
De gemiddelde Vlaamse man duikt voor het eerst op zijn achttiende tussen de lakens. Vrouwen zijn er gemiddeld een half jaar vroeger bij. Dat blijkt uit een enquète van het gratis CM-tijdschrift çava?, dat 1.700 Vlamingen bevroeg over hun 'eerste keer'.

Laatbloeiers

Tussen de respondenten bleken toch ook heel wat laatbloeiers te zitten. 22,6 procent van de mannen en 16,5 procent van de vrouwen gaf aan ontmaagd te zijn tussen 21 en 25 jaar. De laatbloeiers blijken echter vooral bij de oudere generatie te vinden. "De jongere generaties blijken veel sneller 'rijp' dan vroeger", concludeert çava?.

Vroege vogels

Van de 80 respondenten die op hun dertiende of veertiende ontmaagd worden, vinden er 32 dit te vroeg. Toch voelt de overgrote meerderheid van de respondenten (86 procent) zich bij hun ontmaagding al klaar voor seks.

De bedpartner

Meer dan driekwart van de respondenten (77 procent) beleefde de eerste keer met zijn of haar vast lief. Zo'n 16 procent ging hiervoor aankloppen bij een vriend(in) met wie ze geen liefdesrelatie hadden en 7 procent werd ontmaagd tijdens een onenightstand. Vlamingen praten ook niet vaak over hun ontmaagding. Maar liefst 55 procent hield de eerste keer geheim.

Voorlichting

School speelt tegenwoordig een belangrijke rol in de seksuele opvoeding en dat vindt de Vlaming prima. De overgrote meerderheid (92 procent) is van mening dat seksuele voorlichting thuishoort in het lessenpakket.

Vlamingen versus de wereld

Uit een onderzoek van Durex uit 2005 kwam 17,2 jaar naar voren als gemiddelde leeftijd waarop de Vlaming (m/v) voor de eerste keer seks heeft. Wereldwijd gezien is die leeftijd 18,4 jaar. Klik op onderstaand kaartje voor een interactieve kaart gebaseerd op dat onderzoek.

eerste-keer