info[]surfplaza.be
Seks en relatie
jouw gids naar de hartstocht
Je bevindt je hier: startpagina > seks en relatie > zó lang moet een vrijpartij duren - volgens de wetenschap toch
Zó lang moet een vrijpartij duren - volgens de wetenschap toch
Gepubliceerd op 2 mei 2016, 15:50 uur
Hoelang zou een vrijpartij eigenlijk moeten duren? Je hoort wel eens verhalen dat het binnen een minuutje voorbij is. Maar tegelijkertijd zijn er mensen die er zo'n urenlange sessie van maken, dat je je afvraagt waar ze het uithoudingsvermogen vandaan halen!

Gelukkig bestaat er ook nog zoiets als wetenschappelijk onderzoek om een antwoord op deze vraag te vinden. Zo is er een psycholoog die een groot deel van zijn loopbaan heeft besteed aan het bestuderen van heteroseksuele koppels en hoelang zij tijdens de seksuele daad gemiddeld bezig zijn.

In dit onderzoek wordt seks gedefinieerd als het tijdsbestek tussen de penetratie en de ejaculatie. Psycholoog Brendan Zietsch van de Universiteit van Queensland (Brisbane, Australië) verzocht 500 heterokoppels uit alle delen van de wereld om gedurende vier weken een stopwatch op het nachtkastje te leggen en tot op de seconde bij te houden hoelang hun vrijpartijen duurden.

De uitkomst is nogal divers. Met lengtes variërend van 33 seconden (met recht een 'vluggertje') tot 44 minuten (de echte doordouwers) kwam Zietsch uit op een gemiddelde van 5,4 minuten. Dat is misschien een stuk korter dan je zou verwachten, maar aan de andere kant: klaar is klaar.

Overigens lijkt het niet veel uit te maken in welk werelddeel de onderzochte stelletjes wonen. Je zou denken dat mensen in landen met een zonnig klimaat minder lange vrijpartijen hebben, want “het is veel te warm, kunnen we er geen eind aan breien?”. Maar dat is dus niet aan de orde. Koppels uit Turkije vormen hierop een uitzondering. Die vrijen vaker volgens het 'wham, bam, thank you ma'am'-principe, en komen uit op een opvallend kort gemiddelde van 3,7 minuten.

Het gebruik van een condoom heeft geen invloed op de duur van de seks, het feit of de man besneden is evenmin. De leeftijd van de stellen speelt uiteraard wél een rol, en jongere koppels houden het dan ook het langst vol. Wat dat betreft dus geen verrassingen.

Bron: Cosmopolitan UK