Magazine

7 handige fototools voor je sociale media

Sociale media zijn dé manier om je foto's te delen met familie, vrienden en (on)bekenden. Logisch dat je die kiekjes eerst even wilt opleuken alvorens ze aan het grote publiek te tonen. Zoals je weet bestaan daar diverse gratis fotobewerkingstools voor. Evenals voor het verkleinen, retoucheren, uitsnijden, of 'retro maken' van je afbeeldingen. Deze keer verzamelden we echter een aantal tools die, bijvoorbeeld vanwege hun snelheid en compatibiliteit, specifiek voor sociale media superhandig zijn.

 

1. Social Media Image Maker

 

Met het (gratis) Social Media Image Maker kan je al je social media-afbeeldingen bijsnijden en retoucheren. Het programmaatje van Autre Planète zorgt ervoor dat je profielfoto de ideale afmetingen heeft voor maar liefst 16 sociale netwerken, waaronder Facebook, Twitter, YouTube, Google+, Pinterest en Linkedin.

 

Behalve je profielfoto, optimaliseert de tool ook foto's voor weergave in je Facebook-nieuwsoverzicht. Helaas ontbreekt diezelfde functie voor overige social media, waardoor foto's in bijvoorbeeld Twitter wat vreemd worden voorvertoond.

 


 

2. Statigram

 

Het (gratis) Statigram is een analytische tool die je sleutelinformatie over je Instagram-account verschaft. Je totale aantal ontvangen likes, je meest gelikete foto's, het gemiddeld aantal likes en commentaren per foto, info over je volgers et cetera. En al die informatie kun je vervolgens weer makkelijk delen.

 

Statigram is functioneel en gebruiksvriendelijk, maar de gepresenteerde informatie is ietwat simplistisch. Het grootste, voor de hand liggende, nadeel is dat de tool alleen maar werkt met Instagram.

 


 

3. Flickr

 

Yahoo's Flickr is groter en beter dan ooit. Je krijgt maar liefst één terabyte aan opslagcapaciteit gratis. Dat zijn 1000 gigabyte, oftewel bijna 437 duizend(!) foto's van 8 megapixel, de resolutie van de camera op de iPhone 5S. Je kunt dus al je foto's in hun originele kwaliteit delen met al je vrienden.

 

Flickr is in principe gratis, maar dan moet je wel advertenties op de koop toe nemen. Voor iets minder dan vijftig dollar per jaar krijg je ongelimiteerde opslagcapaciteit en géén reclame. Flickr is allang niet meer het nummer één medium voor het online delen en bekijken van foto's – dat zijn Instragram en Pinterest – maar met de enorme opslagcapaciteit én een nieuwe look, maakt Flickr wel weer aanspraak op de troon.

 


 

4. Pixlr Editor

 

Pixlr Editor is in feite een afgeslankte versie van Photoshop, maar dan gratis. Het programma is in feite bedoeld voor degenen die met eenvoudige filters en effecten geen genoegen meer nemen, maar die geen geld willen neerleggen voor Adobe's bekende fotobewerkingsprogramma.

 

Als je nog geen ervaring hebt met geavanceerde fotobewerkingsprogramma's zoals Photoshop, duurt het wel even voor je Pixlr Editor onder de knie hebt. Pixlr Express en Pixlr O-matic, van dezelfde makers, bieden dan een gebruikersvriendelijker alternatief. Behalve filters en effecten hebben deze programma's nog veel van de bewerkingsmogelijkheden die hun grote broer biedt. Express en O-matic hebben als apps (Pixlr Editor is een browserversie) bovendien integratiemogelijkheden met verschillende social media.

 


 

5. Afterlight

 

Het elegante en minimalistische Afterlight is een mobiele app, niet gratis en vooralsnog alleen beschikbaar voor iOS. Een Android-versie verschijnt waarschijnlijk in de loop van 2014. Momenteel is het Apple's populairste foto-app en niet ten onrechte. Het programma is functioneel en gebruikersvriendelijk. Je kunt foto's bewerken en inlijsten, en direct delen op social media in de gewenste resolutie (small, medium of max).

 


 

6. Infogr.am

 

Met Infogr.am creëer je in een handomdraai eenvoudige infographics en grafieken, die je vervolgens direct kunt delen op Facebook, Twitter of Pinterest. Ook kun je je infographic downloaden op je computer als PNG of PDF, om te gebruiken in een presentatie bijvoorbeeld. Daarnaast krijg je de beschikking over een html-code van je infographic, zodat je 'm kunt inbedden in je blog. Nadeel van Infogr.am is dat je voor veel features moet beschikken over de betaalde versie van achttien dollar per maand. Meer over Infogr.am lees je hier.

 


 

7. PicStitch

 

De mobiele app PicStitch, beschikbaar voor iOS en Android, stelt je in staat eenvoudige collages van je foto's te maken en direct te delen op social media. Je kunt ook tekst toevoegen aan je collage of hem inlijsten. Niets bijzonders, wel leuk als één foto niet het hele verhaal vertelt.

 

Meer tools om collages te maken vind je hier.

 Laatste reacties