info[]surfplaza.be
Dating Magazine
de lusten en lasten der liefde
Je bevindt je hier: startpagina > webgids > dating > magazine > nepprofielen op datingsites leren herkennen
Nepprofielen op datingsites leren herkennen
vrijdag 10 maart 2017, 11:45 uur
fake
Het fenomeen is zo oud als datingsites: nepprofielen op datingsites (en – apps, tegenwoordig). Sommige nepprofielen zijn 'dood'. Hij of zij is wel altijd online maar reageert nergens op. Weer andere profielen worden door werknemers van een datingsite beheerd. We leren jou hoe je diverse soorten nepprofielen leert herkennen.

Waarvoor worden fakeprofielen op datingsites gebruikt?

Een 'fakeprofiel' of 'nepprofiel' is een datingprofiel dat door iemand anders wordt gebruikt dan de persoon op de foto. Ook de persoonsgegevens (denk aan leeftijd, woonplaats, et cetera) worden meestal vervalst en zijn dus fake. Veel van dit soort namaakprofielen worden aangemaakt door eigenaren van datingsites. Zij hopen daarmee sneller nieuwe leden te kunnen aantrekken en vast te kunnen houden. Er zijn echter diverse soorten fakeprofielen, ieder met een eigen doel.

Datingsites die zich groter voordoen dan dat ze zijn

Veel datingsites doen zich simpelweg veel groter voor dan dat ze in werkelijkheid zijn. Een datingsite zonder veel leden zal waarschijnlijk ook weinig tot geen nieuwe leden aantrekken. De kans dat je daar slaagt is immers klein. Om nieuwe leden te kunnen aantrekken is dus veel 'single aanbod' nodig. Vandaar dat veel datingwebsites nepprofielen aanmaken en daarmee hun site vullen. Vaak worden de foto's en teksten gekopieerd van buitenlandse datingsites of de profielteksten worden verzonnen. Dit soort fakeprofielen zijn meestal 'dood'. Contact leggen is niet mogelijk. Je krijgt geen respons op de berichten die je stuurt. Soms is contact wel mogelijk, maar daar zit dus een medewerker (of de eigenaar zelf) achter. Van écht contact is echter nooit sprake. Je krijgt een korte reactie terug, vaak met een wedervraag en vervolgens hoor je niets meer. Kleine, onbekendere datingsites bestaan bijna altijd voor het grootste gedeelte uit nepprofielen.

Trollen of daters met een namaakprofiel

Een trol is iemand die zich voordoet als een ander of gewoon de boel opstookt voor zijn plezier. Hij of zij is wel een echt lid maar vaak als enige uit op aandacht. Ze gebruiken meestal ook nepfoto's en hun profieltekst bestaat uit onwaarheden. Ze kicken er gewoon op om, met hun alter ego, contact te leggen met andere leden. Soms zijn daters met een namaakprofiel ook bang om ontdekt te worden. In sommige gevallen zijn ze daadwerkelijk serieus op zoek naar een relatie en gaan ze vreemd. Weer andere daters met een fakeprofiel zijn onzeker en durven zich niet te laten zien. Hoe kan je ontdekken dat je te maken hebt met een trol of dater met een nepprofiel? Vraag altijd om meer foto's! Een goede truc waarmee je dergelijke mensen kan ontmaskeren is ze gewoon te vragen om een specifieke foto te maken. Ga dus op zoek naar bewijsmateriaal. Een voorbeeld: geeft iemand aan dat hij/zij huisdieren heeft, vraag dan naar een selfie met dat huisdier. En stel ook eens vraag die je al eerder gesteld hebt. Vaak hebben deze mensen met een namaakprofiel ook veel contact met andere leden en onthouden ze niet meer tegen wie ze wat hebben gezegd.

Prostituees

Op sommige sites zijn ook mensen actief die daar hun geld willen verdienen. Dit kunnen prostituees zijn, webcammeiden, gigolo's. Kortom: leden die geld willen verdienen met seks. Meestal gebruiken ze echte foto's van zichzelf. Niet altijd is dat wat ze schrijven ook waar. Neem hun profielteksten daarom met een korreltje zout. Hoe kan je deze mensen eruit filteren? Dat is simpel. Uiteindelijk vragen dit soort personen altijd geld voor een (seks)date! Of ze verwijzen je door naar een andere website, meestal een sekssite. Dus als je wilt afspreken met iemand maar degene vraagt daar een vergoeding voor, of je wordt naar een sekssite doorverwezen... dan weet je hoe laat het is. Het gaat iets te ver om deze mensen oplichters te noemen. Het zijn 'gewoon' leden die willen verdienen aan jou. Wel insinueren ze vaak alsof ze op zoek zijn naar een relatie, terwijl dat natuurlijk niet het geval is. Kom je met dergelijke mensen in contact? Dan is het contact in het begin vaak heel intensief. Zij willen zo snel mogelijk aan jou verdienen dus krijg je alle aandacht. Zodra ze merken dat je niet over een nacht ijs gaat zijn ze snel verdwenen.

Kijk ook uit voor oplichters!

Helaas zijn op datingsites ook oplichters actief. Vrijwel geen enkele datingwebsite is schoon. Ze proberen bijvoorbeeld bepaalde gegevens van jou te achterhalen. Om die vervolgens voor dubieuze doeleinden te gebruiken. Vaak zijn de oplichters actief in het buitenland. Hoe kan je deze personen herkennen? Vaak zijn het buitenlanders die gebruikmaken van vertaaldiensten zoals Google Translate. Ze schrijven slecht of gebrekkig Nederlands en komen opdringerig over. Sommige van deze oplichters vragen geld. Ze hebben daarvoor een band met je opgebouwd en proberen je verliefd te maken of gevoelens bij je los te maken. Op dat moment ben je extra kwetsbaar. Is het eenmaal tijd voor een afspraakje? Dan komen ze met een zielig verhaal en hebben ze geld nodig. Stuur NOOIT geld naar onbekende mensen. Geef ook NOOIT je persoonsgegevens aan iemand weg. Gebruik op datingsites een schuilnaam (nickname) en probeer iemand écht te leren kennen.