Magazine

Tips & tricks voor Google Street View

Google Street View is nu enkele dagen actief in ons land en houdt de gemoederen flink bezig. Belgen zoeken massaal hun eigen huis op via het Google-speeltje (en soms ook hun auto van drie jaar geleden) en opmerkelijke beelden verspreiden zich over het internet, inclusief die met goede bekenden als Tom Boonen en Bumba. Tegelijkertijd zou het klachten regenen bij ’s lands Privacycommissie en ziet ook de politiebond het niet zo zitten met Street View, dat “een fantastisch werktuig voor boeven” wordt genoemd. Feit is dat Street View veel meer is dan een tool om je huis op te snorren, te gluren bij de buren of om snode plannen te smeden. We geven je daarom graag enkele tips en tricks om nóg meer uit dit wonder der techniek te halen, maar ook om iets met je eventuele privacyklachten te doen.

 

Praktisch gebruik

 

Je kan Google Street View voor veel doeleinden gebruiken. Bijvoorbeeld om je volgende vakantiebestemming virtueel te verkennen, of om beroemde plekken en gebouwen in binnen- en buitenland eens nader visueel te bestuderen. Bij het plannen van een route met de auto kan Street View je helpen je beter te oriënteren in de buurt. En heb je met iemand afgesproken op een bepaalde plek? Even Street View checken of je ze weet te vinden. De fotodienst van Google leent zich ook uitstekend voor het verkennen van immobiliën. Belgische immosites kunnen hun aanbod nu eindelijk verrijken met Street View-beelden. Een huis bekijken alsof je er echt voorstaat en virtueel door de buurt wandelen zegt zoveel meer dan woorden of statische foto’s.

 

3D-beelden

 

Wat je misschien nog niet wist, is dat je de straatbeelden óók in 3D kan bekijken. Je bewerkstelligt dit, door op een foto in Street View te rechtsklikken en de optie 3D-Mode on te selecteren. De beelden veranderen dan meteen in 3D. Om van het dieptezicht te kunnen genieten, moet je natuurlijk wel een rood-blauw brilletje op je neus hebben.

 

Oud-Rekem 3D

3D-blik op Oud-Rekem, a.k.a. ‘Het mooiste dorp van Vlaanderen’.

 

Photo-overlays

 

Google toont op Maps en Street View ook foto’s, die gebruikers via Picasa en Panoramio hebben geüpload. Als er kiekjes bestaan van de door jou opgevraagde locatie, dan wordt dat rechtsboven via een icoontje aangegeven. Klik erop, en je kan de foto’s bekijken. Maar soms zie je ook enkele fotootjes (thumbnails) door het beeld ‘zweven’ – vooral op beroemde, fotogenieke locaties, bij gebouwen en monumenten, waar veel toeristen komen en foto’s worden geschoten. Als je vervolgens met de muis over zo’n thumbnail beweegt, wordt deze vergroot en ingepast in het Street View-beeld. Dit geeft een bijzonder effect, dat ons meteen doet denken aan het project Dear Photograph. Je kan het eens uitproberen bij het Koninklijk Paleis in Brussel.

 

Koninklijk Paleis Brussel

Het Koninklijk Paleis in Brussel, met een foto die ‘over’ het Street View-beeld geplaatst is.

 

Gallery

 

In België is Street View nog maar net actief, maar in Amerika en sommige andere Europese landen bestaat de dienst al jaren. Daar hebben de Google-camera’s zich intussen ook op andere plekken dan de straat begeven. Op en in beroemde monumenten, in parken, in stadions, op racecircuits, op het strand, over skipistes (jawel!) en zelfs ín gebouwen. Al deze bijzondere plekken zijn verzameld in de Streetview Gallery. In België beperkte Google zich vooralsnog tot de straat (dat had al genoeg voeten in aarde), maar er is wel een lijstje met Belgische bezienswaardigheden.

 

skien met google

Skiën met Google. Zoef virtueel een Canadese skipiste af.

 

Klachtenformulier

 

Het is niet alleen ‘Hosanna’ met Google’s straatbeeldentool. We zeiden het al, er komen veel klachten binnen bij de Belgische Privacycommissie, die erover waakt dat Google zich netjes aan de privacyrichtlijnen houdt. Blijkbaar zijn nog niet alle gezichten en nummerborden (voldoende) onherkenbaar en onleesbaar gemaakt. Daarnaast zijn lang niet alle Belgen ervan gecharmeerd dat hun huis in vol ornaat te ‘streetviewen’ is.

 

Als je een klacht hebt, kan je die in beginsel rechtstreeks bij Google melden. Stel, je wilt je huis laten ‘verwijderen’. Ga dan naar Street View en zoek je huis op. Zorg dat het pand in het fotokader goed en geheel zichtbaar is. Klik nu onderaan links op de niet al te duidelijk zichtbare link een probleem melden. Er opent zich een formulier waarin je moet aangeven van welke aard de klacht is – in dit geval een privacyprobleem – en er wordt je gevraagd die klacht te omschrijven. Als je klacht wordt aanvaard, neemt Google de nodige stappen. Je huis zal echter niet volledig van de kaart worden geveegd. De foto wordt gewoon vaag gemaakt, net zoals bij gezichten en nummerplaten gebeurt. Mocht Google niet naar jouw tevredenheid handelen, dan kan je je uiteraard ook of alsnog bij de Privacycommissie melden.

Laatste reacties