Magazine

Hoe plaats je een link in een Instagram Story?

Update: in november 2021 heeft Instagram een update uitgerold waarmee het voor iedereen mogelijk wordt om links te plaatsen in Stories. Hoe dat werkt, lees je in dit artikel.


Je ziet ze vast weleens voorbij komen in Instagram Stories: werkende links. Als je dan naar boven swipet of onderaan op de link tikt, opent zich een webpagina. Wellicht zie je deze functionaliteit vooral in de (vele) advertenties die de revue passeren wanneer je door de verhalen bladert. Maar soms toch ook in ‘gewone’ stories van ‘gewone’ mensen. Hoe zit dat precies – kan je zelf ook een link toevoegen aan een verhaal?Instagram en links

 

Vooropgesteld: Instagram en werkende hyperlinks zijn nog steeds geen gelukkige combinatie, advertenties daargelaten. Experts denken dat Instagram zich op die manier wil onderscheiden van andere, meer link driven sociale platformen zoals broertje Facebook. Of dat Instagram dat doet om zoveel mogelijk mensen op het eigen platform te houden.

 

De ‘bio link’

 

De enige plek waar iedereen een werkende (dus aanklikbare) link naar een website kan plaatsen, is in het profiel (tik op: Profiel bewerken). In Instagram-berichten wordt dan ook vaak naar deze link (“link in bio”) verwezen.

 

Je ziet weleens dat deze link naar een speciale pagina verwijst met daarop meerdere links die in de Instagram-berichten van die persoon genoemd worden. Zo’n landingspagina kan je eenvoudig en gratis in elkaar steken met een dienst als Linktree. Je hoeft dan niet steeds links te wisselen in je bio.

 

Een alternatief is een niet-klikbare link in je bericht (dus enkel een tekstuele), die men dan zelf moet intypen of plakken in de browser. In zo’n geval kan het gebruik van een URL shortener als Bitly nuttig zijn. Of je gebruikt je Linktree-link als je die hebt.

 

Links in verhalen

 

Voor Instagram Stories geldt voor de meeste mensen helaas hetzelfde: je kan in je verhaal een website-adres tonen, maar een werkende link plaatsen is niet mogelijk.

 

We zeiden “voor de meeste mensen”, want als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan je wél links plaatsen in je verhalen. Daartoe moet je:

 

 

Als je dit privilege hebt, verschijnt er een extra icoontje in de knoppenbalk  als je een story aan het maken bent. Tik daarop om de website-URL op te geven. Per verhaal kan je maar één link plaatsen.

 

 

Alternatieven

 

Wil je mensen toch graag bewegen om een bepaalde website te bezoeken? Verwijs in je verhaal dan naar je ‘bio link’ of laat weten dat men de link via Instagram DM kan verkrijgen. In direct messages kan je namelijk wél werkende links plaatsen. Je kan ook een poll plaatsen en vragen of men via DM een link wil ontvangen.

Laatste reacties