Magazine

Noord-Korea in 360°-panoramafoto’s

Noord-Korea op Google Street View? Nee, dat zien we voorlopig niet gebeuren. Maar via dprk360.com kan je van 's werelds meest gesloten land alleszins een behoorlijke glimp opvangen door middel van 360°-panoramafoto's. De Singaporese fotograaf Aram Pan slaagde erin om zulke kiekjes te compileren na zijn reis door Noord-Korea afgelopen zomer. "The ultimate goal was to really dive into the heart of North Korea and photograph the people's everyday lives," omschrijft Pan zijn project, dat door de Noord-Koreaanse autoriteiten gedoogd wordt. Klaar voor een bijna-Street View-ervaring doorheen de "Democratic People's Republic of Korea"?

 

Een dagje strand, een fraai uitzicht over Pyongyang vanop de Juche-toren, een idyllisch stekje in de bergen, een kijkje in de lobby van het Kumgangsan Hotel… dprk360.com geeft waarschijnlijk géén realistisch beeld van het dagelijks leven der meeste Noord-Koreanen, maar dat is volgens Aram Pan nu eenmaal lastig. Ook als 'toerist' ben je in het communistische land immers sterk in je bewegingsvrijheid beperkt. Evenmin wil de fotograaf met zijn reportage politieke issues aansnijden of statements maken. Want daar zou de Noord-Koreaanse overheid een stokje voor hebben gestoken. Wél hoopt hij dat de foto's mensen voor het land zullen interesseren en dat ze iets ontsluieren van de mysterie waarin de dicatuur sinds jaar en dag gehuld is.

 

 

Gedurende zijn trip passeerde Aram Pan voornamelijk landmarks. Hij wacht op een akkoord van overheidswege voor een tweede reis, waarin hij meer van het dagelijks leven op de gevoelige plaat hoopt vast te leggen. Het materiaal dat hij tot nu toe online zette is niettemin al zeer de moeite. Het zijn de eerste 360°-panoramafoto's van Noord-Korea en we zien eens wat andere facetten van het land dan president Kim Jong-un en de statige militaire parades.

 

Meer panorama's van over de ganse wereld vind je hier.

Laatste reacties