Magazine

Wereldwonderen virtueel bezoeken in Street View

Alsof Google ons met Maps, Street View, Photo Tours, en Art Project nog niet genoeg blikken op de aarde gunt (en met Moon en Mars ver daarbuiten), heeft de internetreus zopas ook nog maar even Google World Wonders gelanceerd. 132 historische locaties zijn voortaan virtueel te bezoeken. Zo leer je weer wat meer van de wereld kennen zonder die luie zetel uit te hoeven. Samen met onder meer VN-organisatie UNESCO en fotobedrijf Getty Images heeft Google er een fraai én leerzaam geheel van gemaakt.

 

Werelderfgoed, per fiets

 

Je kan het nieuwe Google-initiatief best vergelijken met het Google Art Project, maar dan geënt op werelderfgoed. Monumentale locaties die we met z'n allen in stand moeten houden. Stonehenge, bijvoorbeeld, en Pompeii, de tempels van Kyoto, tot aan de molens bij de Nederlandse Kinderdijk aan toe. Natuurwonderen als de Zwitserse Alpen ontbreken evenmin. Met een techniek die ook gebruikt wordt voor Street View, zijn in totaal 132 historische plekken in 18 verschillende landen panoramisch in beeld gebracht. Het zal je niets verbazen dat de bekende Google-auto meestal in de garage bleef ten faveure van de al net zo befaamde fiets . Een fiets die toch al overuren maakt nu Google steeds vaker van de gebaande paden afwijkt. Onlangs dook Street View zelfs het Amazone-gebied in: simpelweg per boot, met de fiets erop.

 

Foto: Google

Langs deze overblijfselen uit pakweg 2300 voor Christus zie je doorgaans geen fiets. Laat staan zó ene!

 

Onderwijs

 

Google en partners hopen met het digitale erfgoedproject vooral studenten en leraars aan te spreken. Naast Street View-beelden – steeds vanuit verschillende perspectieven – biedt World Wonders dan ook info, video's en foto's van de monumentale trekpleisters. Scholen en universiteiten kunnen een aantal onderwijspakketten downloaden ter ondersteuning van lessen en colleges. Zie ook het YouTube-kanaal van World Wonders, met daarop ook onderstaand introductiefilmpje.

 Laatste reacties