Magazine

Google maakt videobeldienst Meet gratis voor iedereen

Google Meet, de zakelijke tegenhanger van Hangouts, is binnenkort voor iedereen gratis te gebruiken. De beschikbaarheid wordt vanaf volgende week uitgerold, maakte Google zopas bekend. Voor de goede orde: Meet is sinds kort de naam van Hangouts Meet. Google Hangouts is de consumentenapp waarmee je met maximaal tien personen tegelijk kan videochatten. Om verwarring met die dienst te voorkómen heet de zakelijke variant dus Meet. En die biedt heel wat meer mogelijkheden.

 

Coronaconcurrentie

 

Het gebruik van videobelapps is door de lockdownmaatregelen als gevolg van de coronaverspreiding explosief gestegen. De diverse apps doen dan ook hun uiterste best om in ieders gunst te vallen.

 

In de zakelijke sector doet vooral ZOOM het goed, ook al wordt die app de laatste tijd door veiligheidsproblemen geteisterd. En dan voelt ze ook nog eens de hete adem van Google in de nek, zeker nu die zijn videovergaderapp Meet voor iedereen gratis maakt.

 

Ontmoet Google Meet

 

Tot nu toe was Google Meet alleen tijdelijk gratis voor scholen en bedrijven, die de dienst kunnen gebruiken als abonnee van G Suite, het Google-productiviteitspakket voor scholen en bedrijven, vergelijkbaar met Microsoft Office.

 

In een groepsgesprek op Google Meet kunnen met de gratis variant maximaal 100 deelnemers meedoen, net zoveel als bij ZOOM mogelijk is. In de gratis versie zijn gesprekken beperkt tot zestig minuten, al zegt Google dat ze dat pas na 30 september gaan handhaven. Geavanceerde functies van Google Meet blijven tot en met 30 september voor iedereen gratis.

 

Een voordeel van Google Meet is dat je zowel vanaf je computer als smartphone kan inbellen. Ook de audio- en videokwaliteit is meestal prima.

 

 

Nog even geduld

 

Het enige wat je nodig hebt om te videobellen via Meet is een Google-account. De gratis variant van Google Meet wordt gefaseerd uitgerold, dus het kan even duren voordat je ermee aan de slag kan. Via deze link kan je je aanmelden en een seintje krijgen van zodra het zover is.

 

Ondertussen is ook Google Hangouts nog steeds te gebruiken, maar deze applicatie zal op termijn wel volledig verdwijnen.

 

Alternatieven

 

Google Meet en ZOOM zijn natuurlijk niet de enige mogelijkheden om virtueel te vergaderen. Kleine teams kunnen dat ook met WhatsApp doen, dat de capaciteit inmiddels heeft uitgebreid tot acht personen tegelijk.

 

Andere, probate alternatieven (maar niet altijd gratis) zijn Microsoft Teams (onderdeel van Office-abonnementen), Jitsi, Jami, Whereby en good-old Skype.

Laatste reacties