Magazine

Daten tijdens corona: (hoe) doe je dat?

De lente ontluikt en dus begint het te kriebelen bij de één op de drie Belgen die single zijn. Maar terwijl de bloemetjes buiten in bloei zijn, is het dezer dagen moeilijk om zelf de bloemetjes buiten te zetten. Daten in het coronatijdperk lijkt zo eenvoudig niet. Toch neemt het gebruik van datingapps niet zienderogen af – er wordt nog altijd driftig geswipet. Maar wat doe je als je via zo’n app eenmaal een match gescoord hebt, nu sociale onthouding onze burgerplicht is?

 



 

Datingapps blijven populair

 

In uw kot blijven en anderhalve meter afstand bewaren. Tja, probeer dan maar eens de liefde van je leven te vinden. Of iets wat minder langdurig is – een scharrel, meer bepaald.

 

Hoewel overheden wereldwijd oproepen tot sociale distantiëring, ziet marktonderzoeksbureau Sensor Tower op mondiale schaal nog geen noemenswaardige verandering in het aantal downloads van datinapps. Sommige apps en datingsites melden zelfs een lichte toename in gebruik.

 

Uitzonderingen zijn Italië en Spanje, twee landen die in Europa relatief zwaar getroffen zijn. Daar nam het aantal installaties van Tinder met respectievelijk 41 en 37 procent af, aldus Sensor Tower.

 

Dat datingapplicaties populair blijven komt mede doordat ze tijdens het veelvuldig binnen zitten een amusant tijdverdrijf kunnen zijn. Want vroeg of laat heb je alle klussen binnenshuis en in de tuin wel voltooid.

 

Waarschuwingen

 

Nu is een match vinden op een datingapp één, maar elkaar in levenden lijve ontmoeten lijkt not done in coronatijd. Onder meer Tinder en Grindr waarschuwen gebruikers voor mogelijke gezondheidsrisico’s vanwege het coronavirus.

 

Datingapp Bumble moedigt gebruikers aan om te videochatten in plaats van af te spreken.

 

En datingapp Happn toont gebruikers de melding: “Twijfel je aan je gezondheid? Stel je date uit. Die kan echt wel even wachten!”

 

Wel of niet fysiek ontmoeten?

 

Het is evident dat je niet gaat afspreken als je gezondheidsklachten hebt. Maar wat als beide partijen zich kiplekker voelen? Ook maar de date uitstellen tot óóit, na de crisis?

 

Welnu, volgens de richtlijnen van de overheid mág je elkaar wel fysiek ontmoeten, maar dan moet je daarbij anderhalve meter afstand tot elkaar bewaren. Dat laatste lijkt bij een klinkende match onbegonnen werk. Of je moet jezelf al een grote plastic bal hullen.

 

Bovendien is het afspreken met een (toekomstig) lief die wat verderop woont een niet-essentiële verplaatsing, zegt viroloog Marc Van Ranst, en dus taboe. “Met een vriend wandelen is wel toegelaten, mits die in de onmiddellijke omgeving woont,” aldus nog Van Ranst.

 

Expertisecentrum Sensoa is duidelijk hierin: “Je mag nog online contact leggen, maar (seks)afspraakjes gaan niet samen met het advies om afstand te houden. Afspreken voor seks is nu geen optie. Je kan wel afspreken voor later. Zo heb je een fijn vooruitzicht terwijl je thuis moet zitten. In de tussentijd leer je elkaar beter kennen.”

 

In de eerste week van maart hield datingsite OkCupid een enquête waaruit bleek dat 88 procent van hun gebruikers nog steeds bereid was om fysiek te daten, ondanks corona. Maar dat was vóór de grote (semi-)lockdowns. Van de onderzochte landen was alleen Italië op dat moment al in lockdown, waardoor het percentage bereidwilligen daar al veel lager lag: 45 procent.

 

Elkaar digitaal leren kennen

 

Zoals Sensoa al aangaf, kan je in dit digitale tijdperk ook al veel plezier met elkaar beleven zonder fysieke ontmoeting. Enkele tips:

 

  • Gebruik een (video)chat-app om elkaar beter te leren kennen. En om leuke dingen te doen, bijvoorbeeld virtueel samen dineren. Sommige datingsites, zoals 50plusmatch.be, hebben speciaal daarvoor een videochatfunctie gelanceerd;
  • Speel virtuele games. Dat is niet alleen plezant, het is ook een goede manier om elkaar te leren, vooral wanneer het competitief wordt;
  • Netflix & chill? Ja, óók in het coronatijdperk. Maar dan wel ieder in z’n eigen zetel en met app Netflix Party erbij;
  • Maak een playlist en deel zo jullie favoriete muziek met elkaar.

 

Doordat je elkaar wat leert kennen, bouw je de spanning op en zal de fysieke ontmoeting straks nog veel specialer zijn dan normaal. Maar dan moet de coronacrisis ook weer niet té lang gaan duren…

 

Flirten in coronatijd

 

Een klein voordeel van corona is dat het nieuwe openingszinnen en flirttaal schept. Al garanderen die geen succes.

 

“Zonder jou is mijn leven zo leeg als de rekken in de supermarkt.”
“Ben jij een pandemie? Want door jou staat mijn hele wereld stil.”
“Waar zullen we afspreken? Skype, FaceTime, WhatsApp?”
“In deze tijden ben jij het beste medicijn.”
“Zelfs met een mondkapje op zou je nog prachtig zijn.”
“Laten we mooie plannen maken die we later moeten cancelen.”

 

Of stuur uw lief een kaartje:

 

Laatste reacties