info[]surfplaza.be
Dating Magazine
de lusten en lasten der liefde
Je bevindt je hier: startpagina > webgids > dating > magazine > waarom datingapps schadelijk kunnen zijn voor je geestelijke gezondheid
Waarom datingapps schadelijk kunnen zijn voor je geestelijke gezondheid
dinsdag 14 juni 2023, 15:45 uur
dating-app
Datingapps zijn een prachtige uitvinding voor wie op zoek is naar een nieuw lief of maatje. Het is slechts een kwestie van swipen, chatten en daten. Maar juich niet te vroeg: er kleven aan datingapps mogelijk ook negatieve gevolgen voor de geestelijke gezondheid.

Het probleem met datingapps als Tinder is dat zij niet gericht zijn op het creëren van gezonde relaties en verbindingen; ze zijn eerder ontworpen om het beloningssysteem van de hersenen te activeren. Wanneer we een melding ontvangen dat we met iemand zijn gematcht, veroorzaakt dat verhoogde activiteit in het gebied van onze hersenen dat betrokken is bij het verwerken van beloningen.

Maar dit systeem heeft ook de nodige keerzijdes. We zetten er vier op een rij.

1. Stress en angst

Volgens een studie uitgevoerd door Western Sydney University kan het gebruik van datingapps leiden tot verhoogde gevoelens van stress en angst. De studie ondervroeg 475 mensen ouder dan 18 jaar en ontdekte dat degenen die datingapps gebruikten significant meer psychische problemen, angst en depressie hadden.

Een populaire datingapp die is gekoppeld aan verhoogde stress en angst is Tinder. Na verloop van tijd kan het constante swipen en matchen in deze en gelijkaardige apps leiden tot gevoelens van druk en teleurstelling, vooral als matches niet tot succesvolle relaties leiden. Bij datingapps als Tinder word je continu blootgesteld aan afwijzing. Je wordt "afgekeurd" of genegeerd, wat bijdraagt ​​​​aan gevoelens van angst en depressie.

Daarnaast is uit interviews met gebruikers van datingapps gebleken dat respondenten eerste dates vaak ongemakkelijk en niet lonend vinden.

Tot slot ervaren veel gebruikers van datingsites 'ghosting': het plotselinge einde van een romantische relatie zonder enige vorm van uitleg. Volgens datingexperts kan ghosting een onmenselijke, psychologisch schadelijke ervaring voor de geestelijke gezondheid zijn.

2. Lichaamsbeeld

Omdat je constant beelden van 'ideale' partners voorgeschoteld krijgt, worden datingapps ook in verband gebracht met problemen met het lichaamsbeeld. Uit een studie bleek dat regelmatig gebruik van datingapps kan leiden tot meer ontevredenheid over het lichaam en een negatief lichaamsbeeld, vooral bij mannen. De studie ondervroeg bijna 200 studenten en ontdekte dat het regelmatig checken van datingapps positief gecorreleerd was met lichaamsschaamte en negatieve overtuigingen over het gewicht en de vorm van het lichaam van de deelnemers.

Een andere studie meldde dat het gebruik van datingapps door vrouwen in verband werd gebracht met ontevredenheid over het lichaam, de drang om eetstoornissen aan te gaan en negatieve stemmingen.

3. Zelfbeeld

Datingapps kunnen ook je gevoel van eigenwaarde verlagen. Een studie uit 2017 suggereert dat het gebruik van populaire datingapps je eerder een negatief gevoel over jezelf geeft dan mensen die geen datingapps gebruiken. Zo scoorden mannelijke Tinder-gebruikers significant lager op zelfrespect dan mannen die geen Tinder gebruikten.

Volgens een andere studie ervaren Tinder-gebruikers meer psychische problemen dan niet-gebruikers. Deze psychische problemen kunnen verband houden met regelmatige afwijzing en frequente zelftwijfel.

4. Productiviteit

Datingapps kunnen ook je productiviteit verlagen. Uit een wetenschappelijke studie blijkt dat het gebruik van technologie bij universiteitsstudenten negatieve gevolgen heeft voor academische prestaties.

Op den duur kunnen de constante meldingen en drang om regelmatig te swipen op datingapps je te zeer afleiden van belangrijke taken zoals studie, werk of andere persoonlijke relaties.

Toch datingapps gebruiken

Zijn datingapps door al die nadelen nou taboe? Dat ook weer niet. Datingapps brengen ook veel goeds en zijn uitermate efficiënt in het tot stand komen van serieuze liefdesrelaties. En ja, ook van pleziertjes op de korte termijn.

Ben je verlegen, dan hoef je niet meer in het café op iemand af te stappen: de potentiële matches schuilen onder één knop op je telefoon.

Als je dating-apps blijft gebruiken, ben je dan bewust van de mogelijke negatieve effecten en gebruik de apps met mate. Vergeet ook niet om goed voor je mentale en fysieke gezondheid te zorgen en je te concentreren op een gelukkig en zelfverzekerd gevoel over wie je bent.

Bronnen: Makeuseof.com en Nyctherapy.com.