info[]surfplaza.be
Dating Magazine
onafhankelijke bespreking van de beste datingsites
Je bevindt je hier: startpagina > webgids > dating > magazine > rendez-vous.be
Rendez-Vous.be: goedkope datingsite van Belgische bodem
Laatst gewijzigd op: vrijdag 4 oktober 2019
logo rendez-vousRendez-Vous.be is een oudgediende op het Belgische net. Reeds in 1997 kon je naar dit webadres surfen, al was het toen nog vooral een portaalsite die je analoge modempje tevoorschijn toverde. Internauten van dat eerste uur herinneren zich vast nog wel de veel te oranje pagina met knoppen erop waarmee je diensten als een tv- en cinemagids kon openen. De oranje kleur werd met de jaren subtieler (maar hij is er nog steeds) en het karakter van de site evolueerde van een portaal naar veeleer een community waar je contacten kon leggen en chatten. In oktober 2006 kwam Rendez-Vous in handen van Rossel & Cie, een grote uitgever die vooral in Walloni actief is en onder meer dagblad Le Soir exploiteert. Onder deze vleugel ontwikkelde Rendez-Vous zich tot een echte datingsite. Tussen het internationale geweld van de Be2's en Parships weet Rendez-Vous zich als n van de weinige puur Belgische datingsites goed staande te houden. De lange historie, het Belgische karakter maar toch zeker ook de relatief lage tarieven die je als premium-member betaalt zijn daar debet aan. Al lijkt 'goedkoop' ook een keerzijde te hebben.

In het kort

Terwijl Rendez-Vous vele jaren pijn deed aan de ogen, is de site sinds een stevige make-over in 2011 een rustig en overzichtelijk geheel, met enkel nog focus op dating. Ook bestaat er intussen een mobiele site en een app. Rendez-Vous kent geen specifieke doelgroep, maar qua leeftijd ligt de piek tussen de 30 en 40 jaar. Naar eigen zeggen telt de dienst meer dan 40.000 leden, waarbij de Franstalige landgenoten van oudsher in lichte meerderheid zijn. Bovenal moet je Rendez-Vous beschouwen als een ontmoetingssite voor wie een serieuze relatie zoekt of een vriendschap. Een wellicht welkom alternatief voor het vluchtige Tinder-daten van deze dagen.

Functionaliteiten

Rendez-Vous werkt op basis van profielen (contactadvertenties, zo je wil) die je kan doorzoeken. Er is dus geen sprake van relatiebemiddeling, zoals concurrenten als Be2 en Parship dat doen met behulp van een persoonlijkheidstest. Na gratis inschrijving kan je een profiel aanmaken (met maximaal 5 foto's) en zoeken naar andere profielen en deze bezoeken. Daar houdt het 'gratis' op. Wil je meer, dan moet je een premium-lidmaatschap nemen. Je krijgt dan onder meer de volgende extra functionaliteiten tot je beschikking:
  • 25 foto's plaatsen;
  • foto's van anderen bekijken;
  • een video plaatsen;
  • berichten versturen en bekijken;
  • chatten;
  • toegang tot discussieforums. De toegang tot de forums wordt voor elk profiel zo geregeld dat je maar n enkele keer betaald moet hebben. Nadien is de toegang tot de forums gratis en onbeperkt.

Community

Als betalend lid kan je tevens deelnemen aan activiteiten en ontmoetingen die door Rendez-Vous en haar leden worden georganiseerd. Zo zijn er regelmatig 'dans- en contactavonden' waar virtueel real life wordt. Dit onderstreept het community-achtige karakter dat Rendez-Vous nog steeds enigszins heeft. Dat zie je ook terug in functionaliteiten als 'de wall', een soort prikbord waar je openbare berichten kan posten die door de hele community gelezen kunnen worden.

Tarieven

Wil je effectief kunnen daten via Rendez-Vous, dan zal je, zoals bij de meeste ontmoetingssites, moeten betalen. Als gratis lid kan je immers geeneens berichten versturen en beantwoorden. De drempel naar 'premium' ligt bij Rendez-Vous verrassend laag in vergelijk met de concurrenten. Voor n maand betaal je nog geen 16 euro en een half jaar full memberschip kost je 45 euro. Bij gelijkaardige sites als Relatieplanet betaal je al bijna het dubbele, terwijl relatiebemiddelingssites als Be2 en Parship voor 6 maanden rond de 200 euro vragen (deze sites bieden wel een uitgebreide persoonlijksheidstest met partnervoorstellen). Word je Rendez-Vous-lid voor n jaar dan betaal je als man zelfs slechts 3 euro per maand (36 euro per jaar) en als vrouw 2 euro per maand (24 euro per jaar). Rendez-Vous zegt met deze speciale tarieven frequent bezoek en daarmee het community-achtige karakter te willen stimuleren. Met het verschil in prijs tussen man en vrouw wordt geprobeerd een goed evenwicht tussen de sexen in het ledenbestand te waarborgen.

Ervaringen

Qua tarieven heeft Rendez-Vous dus een sterke troef in handen. Daar staat wel tegenover dat de duurdere sites doorgaans meer en geavanceerdere diensten en functionaliteiten aanbieden dan Rendez-Vous. Bovendien schuilt in lage prijzen en dus laagdrempeligheid ook een gevaar: het trekt sneller bedriegers c.q. zogeheten 'fakers' aan. Op reviewsites lees je dan ook wel eens klachten over een relatief grote hoeveelheid nepprofielen op Rendez-Vous en het ontbreken van controle op de profielen. Rendez-Vous stelt echter dat ze een "veilige ontmoetingsplaats" is, mede dankzij de inzet van moderatoren: "Zij houden een oogje in het zeil door foto's, publieke berichten, mededelingen te valideren en direct te reageren indien er een probleem zou zijn."

Bedenk dat er op lke datingsite 'fakers' rondwanen c.q. mensen met verkeerde of niet-serieuze bedoelingen. Hoe duurder de datingsite, hoe minder groot de kans daarop. Maar lang niet iedereen kan zich een paar tientjes per maand veroorloven voor een datingsite. Voor hen is Rendez-Vous wellicht het proberen waard. Temeer daar het een op-en-top Belgische interneticoon is.

screenshot

Factsheet Rendez-Vous.be
Website www.rendez-vous.be
Type datingsite contactadvertenties
Mobiele apps iOS, Android
Doelgroep algemeen, focus op 25- tot 45-jarigen
Opgericht in 1997
Maatschappelijke zetel Rendez-Vous Group nv
Koningsstraat 100
1000 Brussel
Klantenservice contactformulier op de website of klantendienst@rendez-vous.be
Social media facebook.com/nl.rendezvous.be/
Aantal leden > 40.000
Kosten premium per maand 1 maand: € 15.90
3 maanden: € 8.30
6 maanden: € 7.5
Betaalmogelijkheden creditcard (Visa, Mastercard, Amercan Express), PayPal, Bancontact, online banking en overschrijving
Herroepingsrecht Zoals gebruikelijk is bij aankopen via internet kan je de overeenkomst binnen 14 dagen zonder opgave van redenen schriftelijk (bijvoorbeeld per brief, telefoon, fax of e-mail) herroepen.
Opzegging Alle abonnementen betaald met een creditcard worden automatisch verlengd tenzij je 48 uur vr het verstrijken van de abonnementsperiode opzegt.

Aan de bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend.