info[]surfplaza.be
Foto's bewerken
van fotosoep tot fotosnoep
BeFunky
Onze favoriet. Gratis, gebruiksvriendelijk en met lekker veel effecten en extra's, zoals een Facebook-cover-maker en een collagemaker.
http://www.befunky.com
   
Pixlr
Van simpelweg formaat aanpassen tot geavanceerde filters en effecten: met Pixlr kan het allemaal en gewoon in je browser, al lijkt het alsof je met software aan het werken bent.
http://pixlr.com/editor/
   
PicMonkey
Veel mogelijkheden: effecten, filters, structuren, kaders, tekstbewerking en mooimaak-dingen (waaronder een rimpelverwijderaar). Helaas zijn die lang niet allemaal gratis beschikbaar en dien je dus te upgraden voor de volledige versie.
http://www.picmonkey.com
   
Fotor
Basic editor met een prettige, intuïtieve interface. Alle nodige gereedschappen en effecten voorzien, inclusief een handige tool voor het maken van collages. meer info
http://www.fotor.com/app.html#!module/basic/tool/BasicEdits
   
Fotoflexer
Degelijke webgebaseerde foto-editor. Met fonts, retoucheereffecten, import van foto's van Facebook en Flickr, en het gebruik van lagen.
http://fotoflexer.com
   
Photoshop Express Editor
Een gratis te gebruiken webversie van Photoshop met alle basic editfuncties plus wat funtools zoals het toevoegen van plaatjes en tekstballonnen. Ondersteunt enkel JPEG-files.
http://www.photoshop.com/tools?wf=editor
   
Sumopaint
Online fotobewerkings- en tekenprogramma waarmee je fraaie kunstwerkjes kan creëren. Je kan o.a. werken met Tools, Gradients, Layers en enkele Filters. Of klieder er gewoon lekker op los.
http://www.sumopaint.com/app/
   
Pixenate
Eenvoudige, maar effectieve fotobewerker. Verander kleuren en formaten, elimineer rode ogen en flitslichten, snijd stukjes weg of draai de foto om. Uniek is de Whitening Tool, waarmee elk gebit stralend wit wordt. Op de foto dan.
http://pixenate.com
   
Foto verkleinen [meer]
JPEGmini
Met de webtool JPEGmini zet je je foto's op dieet zonder dat je er iets van ziet. Via compressie wordt de foto geoptimaliseerd. Resultaat: kleinere bestandsgrootte, zelfde formaat en beeldkwaliteit.
http://www.jpegmini.com
   
Compressor.io
Relatief nieuwe tool om de bestandsgrootte van foto's te reduceren. Voordeel ten opzichte van de gevestigde naam JPEGmini, is dat deze naast JPEG ook de bestandsformaten PNG, GIF en SVG accepteert.
http://compressor.io
   
Gratis mobiele apps [meer]
YouCam Perfect
Met de app YouCam Perfect van Cyberlink kan je je selfies bijwerken tot in de perfectie. Voor je het weet heb je jezelf tot supermodel omgetoverd! meer info.
http://www.cyberlink.com
   
Snapseed
Gratis foto-editor voor iOS en Android, die opvalt door de geavanceerde functionaliteiten in combinatie met vingervlug gebruiksgemak.
https://support.google.com/snapseed/
   
Repix.it
Gratis foto-editor voor iOS en Android, die opvalt door de geavanceerde functionaliteiten in combinatie met vingervlug gebruiksgemak.
http://www.repix.it
   
Litely
Populaire iOS-app die uitblinkt door de fraaie fotofilters ontwikkeld door Cole Rise, die ook verantwoordelijk is voor enkele Instagram-filters. meer info
http://lite.ly
   
Photoshop Mix
Gratis app van de makers van Photoshop, bedoeld voor eenvoudige fotobewerkingen op je iPad. Specialiteit van de app is het combineren van afbeeldingen. meer info
http://mix.adobe.com
   
Gratis software voor pc
Pho.to
Wil je gratis een simpele foto-editor op je pc zetten, dan is deze van Pho.to een prima optie.
http://pho.to/editor/
   
Paint.NET
Handig en gebruiksvriendelijk programma om afbeeldingen te bewerken. Het heeft een oneindige herstelfunctie, werkt met layers en kent veel effecten. Project is gelieerd aan Microsoft, uitgever van het aloude Paint.
http://www.getpaint.net
   
Picasa
Gratis programma van Google: van oorsprong bedoeld om afbeeldingen te importeren en te sorteren, maar inmiddels een all-in-one-pakket met uitgebreide en gebruiksvriendelijke photo-editing, inclusief handige retoucheerfunctie.
http://picasa.google.com
   
GIMP
GIMP (GNU Image Manipulation Program) is een grafisch programma voor digitale beeldbewerking op je computer. Door de uitgebreide functionaliteit, de uitbreidbaarheid en de vrije licentie kan GIMP zich meten met commerciële programma's als Photoshop.
http://www.gimp.org
   
Grappige foto-effecten [meer]
Photofunia
Op Photofunia.com kan je kiezen uit meer dan 250 grappige fotomontages. Selecteer een geschikte van jezelf of een vriend en genereer een hilarische insert die je kan delen via sociale media of verzenden als e-card.
http://www.photofunia.com
   
Imagechef: tekst in foto's bewerken
Plaats je eigen tekst - nonsens, wijsheden, verwensingen - in een afbeelding, bijvoorbeeld in de krant, in de soep, op een vlag, als tattoo op iemands rug, als toast of op een onderbroek.
http://www.imagechef.com
   
Gickr GIF Animations Creator
Het maken van bewegende plaatjes - animated gifs - is kinderspel dankzij deze online tool. Upload een aantal foto's (maximaal tien) in de juiste volgorde, bepaal de overgangssnelheid et voilà, 't beweegt!
http://gickr.com
   
Cartoonize
Tover je foto om in een heuse cartoon.
http://www.cartoonize.net
   
Online kleurentools
Kleurenpalet afleiden uit foto
Tooltje voor de ontwerpers onder ons. Typ of plak de weblocatie (URL) van een foto in het vlak en de tool genereert een tiendelig kleurenpalet afgeleid van die foto, inclusief kleurcodes.
http://www.degraeve.com/color-palette/
   
Zoek foto's op basis van kleur en vorm
Op zoek naar een foto met één of meer specifieke kleuren, een bepaald voorwerp en/of een speciale vorm of figuur? Maak een tekeningetje en deze tool toont je direct overeenkomende foto's uit database van Flickr.
http://labs.systemone.at/retrievr
   
Zoek foto's op basis van kleur
Kies een kleur uit het palet - je kan de kleuren ook feller of donkerder maken - en er verschijnen weldra foto's uit de database van fotosite Flickr, welke matchen met de door jou gekozen kleur.
http://www.krazydad.com/colrpickr/
   
  Gerelateerd
  Top-5 online editors
01. Pixlr
02. Picmonkey
03. Fotor
04. BeFunky
05. iPiccy
Bronnen: Google Trends, Alexa.com en CIM Metriweb
  Top-5 mobile apps
01. Aviary
02. YouCam Perfect
03. Axiem Systems
04. Snapseed
05. TongShuo
Bron: App Store
  Hulpprogramma's [meer]
  Surfplaza Magazine [meer]
  Randlinks
Glenn Feron
Lichtende voorbeelden nodig? Bekijk het werk van Glenn Feron, die het fotoretoucheren tot kunst heeft verheven.
http://glennferon.com

Polaroids maken
In een nostalgische bui? Voorzie je digitale kiekjes dan in een handomdraai van een ouderwetse polaroidlook! Je kanook nog tekst toevoegen.
http://www.rollip.com